ОБСЄ називає насилля проти жінок серйозною проблемою для Європи

ОБСЄ називає насилля проти жінок серйозною проблемою для Європи

Доповідь
Укрінформ
Фізичне та психологічне насильство проти жінок, яке має різні форми і прояви, залишається серйозною соціальною проблемою у більшості європейських країн, включаючи країни Південно-Східної та Східної Європи.

Такий висновок тематичної доповіді ОБСЄ, яку у Брюсселі презентував Генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер (Thomas Greminger), повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згаданий документ включає результати дослідження, яке охопило опитування більше 15 тисяч жінок віком від 18 до 74 років у таких країнах, як Албанія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Північна Македонія, Сербія, Молдова і Україна.

«Насильство проти жінок і дівчат є порушенням прав людини з далекосяжними наслідками: воно не лише загрожує безпеці та здоров’ю жертв, але й впливає на соціальне здоров’я спільноти та суспільства, в яких вони проживають», - зауважив з цього приводу Гремінгер.

За його словами, наведені статистичні дані мають слугувати інструментом для влади згаданих країн у вдосконаленні національного законодавства та у впроваджені політики, що дасть змогу краще захищати жертв насильства і запобігати його виникненню.

Дослідження основане на методології, яка застосовувалася Європейським агентством з фундаментальних прав під час подібного дослідження в країнах ЄС, результати якого були оприлюднені у 2014 році.

Читайте також: В Амстердамі скасували концерт R. Kelly через звинувачення у секс-насильстві

Обидва дослідження охопили 35 країн-членів ОБСЄ, і відобразили показники, які порівнюються між собою, що полегшує розробку регіональних ініціатив та дій зі зменшення рівня побутового та сексуального насильства проти жінок.

Дослідження виявило тривожні дані, за якими близько 70% жінок, починаючи з 15 років, стикалися з тими чи іншими формами насильства, при цьому 45 відсотків опитаних жінок пережили принаймні одну із форм насильства сексуального характеру. Документ відобразив категорії жінок, які перебувають у найбільшій «зоні ризику» щодо гендерного насильства. До таких категорій належать представники меншин, молодь, бідні або економічно залежні люди, або жінки, які мають дітей. До того ж, жінки, у яких партнери часто п’ють, або залишилися без роботи, або мають досвід участі у збройних конфліктах, також, з певною часткою ймовірності, можуть стати жертвами насильства.

Читайте також: В Австралії 77-річного скарбника Ватикану суд визнав винним у педофілії

Доповідь включає рекомендації для країн ОБСЄ із вирішення згаданої проблеми та зменшення рівня гендерного насильства проти жінок.

Повний текст доповіді можна переглянути за посиланням: www.osce.org/VAWsurvey.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-