У Молдові вшанували пам'ять загиблих у Придністровському конфлікті

У Молдові вшанували пам'ять загиблих у Придністровському конфлікті

Укрінформ
Пам'ятні заходи, приурочені до 27-ї річниці початку збройного конфлікту на Дністрі 1992 року, відбулися по всій Молдові.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Захист суверенітету, незалежності й територіальної цілісності держави під час збройного конфлікту на Дністрі - це урок гідності і мужності героїв тих днів», - зазначив у своєму виступі на Меморіальному комплексі «Вічність» у Кишиневі прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп.

Глава молдавського уряду особливо підкреслив, що вперше після збройного конфлікту на Дністрі влада Молдови (при тісній співпраці з Україною) отримали можливість контролювати придністровську ділянку молдавсько-українського кордону.

За словами прем'єра, ще одним досягненням міг би стати повне і беззастережне виведення російських військ з території невизнаної республіки Придністров'я.

Читайте також: Демократи Молдови просять парламентських повноважень для уряду

Збройний конфлікт на берегах Дністра спалахнув 2 березня 1992 року. Жертвами конфлікту стали понад тисячу осіб по обидва боки річки.

Збройні зіткнення тривали до літа 1992 року, коли в Москві було підписано Угоду про припинення вогню. Угоду підписали Президента РФ Борис Єльцин і перший президент Молдови Мірча Снєгур.

Придністровський конфлікт залишається неврегульованим донині через відмову Росії вивести свої війська й озброєння з Придністровського регіону і відмову влади невизнаного регіону розпочати переговори з надання йому особливого статусу в складі єдиної Молдови.

Читайте також: ЦВК Молдови поскаржилася в поліцію на "каруселі" з Придністров'я

Переговори щодо Придністровського врегулювання сьогодні проводяться в форматі «5 + 2». У них беруть участь Молдова і Придністров'я - сторони конфлікту, Україна, ОБСЄ, Росія - посередники, ЄС і США - спостерігачі.

Фото: Максим Андреев, NewsMake

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-