Amnesty: Росія — перша в списку країн, де чиниться тиск на критиків влади

Amnesty: Росія — перша в списку країн, де чиниться тиск на критиків влади

Укрінформ
Amnesty International у черговій доповіді, представленій у Берліні, зазначила, що в ряді країн влада чинить серйозний тиск на своїх критиків.

Першою в списку у доповіді стоїть Росія, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дедалі більше урядів, у таких державах, як Єгипет, Індія, Росія або Угорщина, систематично обмежують свободу висловлення думок і громадянське суспільство за допомогою обмежувальних законів, щоб змусити замовкнути критиків», - заявив генеральний секретар Amnesty International у Німеччині Маркус Н. Бееко.

Згідно з доповіддю, за останні роки фундаментальні принципи верховенства закону були підірвані агресивними новими нормативними актами принаймні в 50 країнах. Єдина мета таких законів - зробити роботу неурядових організацій важчою або неможливою.

Зокрема, в Росії робота громадянського суспільства обмежується так званим законом про іноземних агентів. НУО, які отримують фінансування з-за кордону, прирівнюються ледь не до «шпигунів» і «зрадників». Багатьом організаціям довелося заплатити величезні штрафи, а 30 з них були змушені зовсім припинити роботу після реєстрації, наголошують автори доповіді.

«Закон інтерпретується настільки широко, що навіть організація, яка працює з хворими на діабет, зареєстрована як «іноземний агент», змушена була припинити діяльність через великі штрафи в минулому році», - зазначила Марі Лукас, експерт по Європі і Центральній Азії Amnesty International в Німеччині.

Читайте також: Amnesty International звинувачує турецький суд у репресіях проти журналістів

Тоді як організації громадянського суспільства, які критикують або не поділяють точку зору уряду, не отримують державного фінансування, значні кошти спрямовуються «постачальникам соціальних послуг», які не відстоюють права публічно і не вимагають підзвітності від влади, йдеться в доповіді. Серед основних одержувачів бюджетних коштів, призначених для громадянського суспільства, експерти Amnesty International назвали «групи, що підтримують політику влади, в тому числі націоналістичні і консервативні, а також православну церкву».

У доповіді також наводиться аналіз ситуації в Угорщині, Єгипті та Індії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-