Польща чекає вибачень Ізраїлю за скандальну заяву про Голокост

Польща чекає вибачень Ізраїлю за скандальну заяву про Голокост

Укрінформ
Польща очікує на вибачення з боку Ізраїлю за слова глави МЗС цієї країни Ісраеля Катца щодо участі поляків у Голокості.

Про це під час брифінгу для ЗМІ заявив заступник глави МЗС Польщі Шимон Шинковський вель Сенк, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Влада Ізраїлю повинна відреагувати на ганебне, скандальне і наклепницьке висловлювання на адресу Польщі з боку міністра Ісраеля Катца. Ми залишаємо вибір владі Ізраїля щодо форми цієї реакції і того, хто відреагує”, - заявив Шинковський вель Сенк.

За його словами, ця реакція повинна бути “однозначною і рішучою”.

Заступник глави польської дипломатії також зауважив, що “необхідно інтенсифікувати на багатьох міжнародних фронтах польські інформаційно-освітні дії у сфері історичної правди”, особливо ті, які стосуються періоду Другої світової війни.

Як інформувалося, напередодні скасовано заплановану на 19 лютого зустріч глав урядів країн "Вишеградської четвірки" - Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини - в Єрусалимі. Це сталося через реакцію Польщі на висловлювання міністра Катца щодо участі поляків у Голокості проти євреїв.

Глава МЗС Ізраїлю Катц, якого лише 17 лютого було призначено на посаду, заявив, що “було багато поляків, які колаборували з нацистами і, як сказав Іцхак Шамір (екс-прем’єр-міністр Ізраїлю 1986–1992 рр.- ред.), у якого поляки вбили батька, поляки увібрали в себе антисемітизм з молоком матері”.

Читайте також: Прем’єр Польщі скасував поїздку в Ізраїль через виступ Нетаньягу

До цього глава польського уряду Матеуш Моравецький поінформував свого ізраїльського колегу, що він не поїде на саміт V4+Ізраїль. Замість нього до Єрусалима мав їхати глава польської дипломатії Яцек Чапутович. Таке рішення Моравецького стало наслідком висловлювань прем’єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу про причетність поляків до Голокосту під час Другої Світової війни. Згодом канцелярія прем’єр-міністра Ізраїлю повідомила, що Нетаньягу говорив про колаборацію з гітлерівцями окремих поляків, а не польського народу чи польської держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-