Прем’єр Польщі скасував поїздку в Ізраїль через виступ Нетаньягу

Прем’єр Польщі скасував поїздку в Ізраїль через виступ Нетаньягу

Укрінформ
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький не поїде до Єрусалима на саміт “Вишеградська група”+Ізраїль, що відбудеться 19 лютого.

За словами глави канцелярії прем’єра Польщі Міхала Дворчика, про це Моравецький повідомив ізраїльському колезі Беньяміну Нетаньягу у телефонній розмові, інформує PAP.

“Прем'єр Матеуш Моравецький передав інформацію прем’єру Нетаньягу, що Польщу на зустрічі V4 представлятиме глава МЗС Яцек Чапутович”, - зазначив Дворчик.

Він сказав, що впродовж кількох останніх днів у ЗМІ з’явилося “кілька фальшивих висловлювань, які звинувачують польську державу” (у співпраці поляків з німцями в роки війни – ред.). Як підкреслив Дворчик, попри те, що за частину висловлювань прозвучали вибачення, “прем’єр Моравецький принципово підходить до справи щодо звинувачення польської держави, польського народу в діях, яких польська сторона не скоїла в роки Другої світової війни”.

Як інформувалося, ізраїльське видання Jerusalem Post у четвер написало, що під час відвідання музею історії польських євреїв POLIN у Варшаві Нетаньягу нібито сказав, що поляки в роки війни колаборували з нацистами щодо здійснення Голокосту. На це негайно відреагувала польська сторона, яка викликала “на килим” для надання пояснень посла Ізраїлю в Польщі Анну Азарі. Згодом, канцелярія прем’єр-міністра Польщі повідомила, що Нетаньягу в музеї говорив про колаборацію з гітлерівцями окремих поляків, а не польського народу чи польської держави.

Читайте також: МЗС Польщі викликало "на килим" посла Ізраїлю через виступ Нетаньягу

Як відомо, Польща дуже активно реагує на неправдиві публічні заяви чи статті у світових ЗМІ про те, що поляки були союзниками нацистів чи співпрацювали з нацистами. У лютому 2018 року до закону про ІНП Польщі було внесено поправку, якою дозволялося кримінальне переслідування всіх, хто публічно і всупереч фактам звинувачуватиме польський народ і поляків у колаборації з Гітлером. Ця поправка викликала різке погіршення у відносинах Польщі з Ізраїлем та США, які вимагали її відміни. Після тривалих переговорів та дискусій Польща через декілька місяців скасувала цю поправку.

Нетаньягу у Варшаві брав участь у конференції зі встановлення миру на Близькому Сході, вона тривала 14-15 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-