МЗС Польщі викликало

МЗС Польщі викликало "на килим" посла Ізраїлю через виступ Нетаньягу

Укрінформ
МЗС Польщі викликало в п’ятницю на розмову посла Ізраїлю у Варшаві Анну Азарі з приводу нібито антипольських висловлювань прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу.

Про це повідомила PAP речниця МЗС Польщі Ева Сувара.

"Посла Ізраїлю викликано до міністерства закордонних справ. Ми просто хочемо отримати пояснення у медійній справі, а конкретніше – про статтю, яка з’явилася в ізраїльській газеті, що стосується виступу пана прем’єра Беньяміна Нетаньягу в музеї історії польських євреїв. Ми хочемо отримати більше інформації, а також передати польську позицію", - заявила Сувара.

Справа стосується публікації у четвер в ізраїльській газеті Jerusalem Post. Автор статті написав, що під час відвідання музею історії польських євреїв у Варшаві Нетаньягу нібито сказав, що поляки в роки війни колаборували з нацистами під час Голокосту. Азарі заперечила ці твердження газети, наголошуючи, що була присутня під час цього виступу прем’єра Нетаньягу, і він цього не говорив. Вона підкреслила, що Нетаньягу не говорив про колаборацію польського народу з нацистами, а лише зауважив, що за твердження про співпрацю окремих поляків з нацистами нікого не притягнуто до кримінальної відповідальності.

За її словами, Jerusalem Post на прохання прем’єра Нетаньягу вже змінив цю статтю з приміткою, що її попередня версія була неправильною.

Як відомо, Польща дуже активно реагує на неправдиві публічні заяви чи статті у світових ЗМІ про те, що поляки були союзниками нацистів чи співпрацювали з нацистами. У лютому 2018 року до закону про ІНП Польщі було внесено поправку, якою дозволялося кримінальне переслідування усіх, хто публічно і всупереч фактам звинувачуватиме польський народ і поляків у колаборації з Гітлером. Ця поправка викликала різке погіршення у відносинах Польщі з Ізраїлем та США, які вимагали її відміни. Після тривалих переговорів та дискусій Польща через декілька місяців скасувала цю поправку.

Читайте також: Нетаньягу відмовився від участі у Мюнхенській конференції з безпеки

Нетаньягу у Варшаві брав участь у конференції зі встановлення миру на Близькому сході, що тривала 14-15 лютого. Через несправність урядового літака ізраїльський прем’єр змушений був залишитися у Варшаві на довше, чекаючи на прибуття іншого повітряного судна. Нетаньягу відлетів до Ізраїлю в п’ятницю зранку.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-