У Меркель вважають, що бійці ІДІЛ з Німеччини мають право повернутися додому

У Меркель вважають, що бійці ІДІЛ з Німеччини мають право повернутися додому

Укрінформ
Кілька десятків громадян ФРН, які воювали на стороні ІДІЛ у Сирії та Іраку, мають право повернутися і стати перед законом у Німеччині.

Про це сказали в понеділок на брифінгу в Берліні представники німецьких міністерств, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Йдеться про велику двозначну цифру німецьких громадян, які воювали на стороні ІДІЛ та знаходяться на території Іраку і Сирії», - сказав офіційний представник федерального уряду Штеффен Зайберт.

За його словами, Берлін веде переговори з партнерами в ЄС, у першу чергу з Францією і Великою Британією та США, з приводу того, як бути з цими особами.

Читайте також: Після Brexit Німеччина не буде видавати своїх громадян Британії

Представник МВС Штефан Рувве уточнив, що, за наявними даними, з 2013 року в район бойових дій для участі в джихадистському русі виїхали близько 1050 осіб, третина з них повернулася до Німеччини, 200 були вбиті. Решта перебувають у руках курдів в Іраку та опозиціонерів у Сирії. Зокрема, це близько 270 жінок і дітей, 75% з яких - віком до 3 років, тобто народилися в районі бойових дій.

«Усі громадяни, які перебувають під підозрою, можуть повернутися до Німеччини й відповісти тут за німецькими законами», - сказав представник МВС.

Після повернення на батьківщину проти колишніх учасників бойових дій можуть бути висунуті звинувачення в участі у терористичних угрупованнях і злочинах проти людяності.

Читайте також: Трамп закликав ЄС забрати понад 800 бойовиків ІДІЛ, захоплених у Сирії

Напередодні глава МЗС ФРН Гайко Маас заявив, що Німеччина може прийняти полоненого бойовика ІДІЛ лише в тому випадку, якщо той негайно постане перед німецьким судом. А міністр оборони Урсула фон дер Ляйен зазначила, що Німеччина несе відповідальність за своїх громадян і тому має забрати їх, однак попередила про складність доведення злочину полонених бойовиків у німецьких судах у зв'язку з відсутністю свідків, що становить небезпеку того, що ці люди в будь-якому разі можуть уникнути покарання.

Минулими вихідними президент США Дональд Трамп закликав європейських союзників забрати з Сирії в цілому більш як 800 своїх громадян, пригрозивши, що інакше ті просто опиняться на волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-