“Газовий” консенсус ЄС змусить РФ та Німеччину шукати “креативні рішення” — Гармс

“Газовий” консенсус ЄС змусить РФ та Німеччину шукати “креативні рішення” — Гармс

Укрінформ
Досягнення днями згоди між країнами Євросоюзу щодо внесення змін до газової директиви ЄС є добрим сигналом для України, а Росію з Німеччиною примусить шукати «креативні рішення».

Так кореспонденту Укрінформу ситуацію прокоментував управляючий директор Східного комітету німецької економіки Міхаель Гармс.

«Це ще не остаточна перемога, але дуже добрий сигнал для України, тому що все ж таки європейське регулювання буде застосовано до цього проекту», - сказав він.

Гармс вважає, що незважаючи на те, що Німеччина однак вестиме переговори з Росією, це буде дуже доброю переговорною позицією, щоб зберегти транзит газу через Україну, на чому наполягає Берлін. Отже, це непоганий компроміс. Зараз мова йде про те, як Німеччині, яка підтримує проект "Північний потік-2" , знайти разом з Росією компроміс і зробити його економічно вигідним, але з іншого боку забезпечити подальший транзит через Україну. Для Росії це буде непросто, визнає Гармс, адже експортна монополія Газпрому не передбачає розділення. «Як це буде вирішено, ми не знаємо, тут потрібні творчі підходи», - додав він.

Читайте також: Меркель робить помилку у питанні "Північного потоку 2" – депутат Бундестагу

Напередодні, Меркель, відповідаючи на запитання в рамках дискусії на Мюнхенській конференції з безпеки підкреслила: «Україна повинна залишатися транзитною країною». Водночас вона заявила, що «виключати свідомо Росію лише з політичних міркувань було б неправильно зі стратегічної точки зору». Прийняті поправки до європейської газової доктрини, 3 енергопакету, надають, за її оцінкою, «можливості та інструменти контролю» за тим, щоб не впасти в занадто велику залежність від Росії.

Як повідомляв Укрінформ, на початку тижня країни ЄС дійшли згоди щодо перегляду газової директиви ЄС, що означатиме, що Газпрому доведеться дотримуватись європейських правил, які не допускають, щоб виробництво природного газу та експлуатація трубопроводів були в одних руках. Це має обмежити владу газових гігантів і поліпшити енергетичну безпеку в Європейському Союзі.

"Отже, ми маємо правові рамки, в яких функціонування "Північного потоку-2" можливо лише за умови його відповідності нормам права ЄС. Це те, чого вимагала Україна. Ми постійно наголошували, що "Північний потік-2" не повинен мати конкурентну перевагу від того, що може не дотримуватися права ЄС. Наступне завдання - забезпечити імплементацію цих змін", - так це рішення прокоментували в МЗС України. Та зауважили, що ухвалення цих змін саме собою не знімає безпекових ризиків "Північного потоку-2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-