Фінансування тероризму: Єврокомісія оновила

Фінансування тероризму: Єврокомісія оновила "чорний список" країн

Укрінформ
Європейська Комісія оновила перелік країн, які не мають належного законодавства або фінансових інструментів для ефективної протидії відмиванню грошей та використанню таких фондів для фінансування тероризму.

Повідомлення про це міститься на сайті Європейської Комісії.

«Сьогодні Єврокомісія ухвалила новий перелік з 23 третіх країн зі стратегічними недоліками у протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму. Мета цього переліку – захистити фінансову систему ЄС за рахунок кращого запобігання відмиванню грошей та терористичним ризикам. В результаті включення до списку, банки та інші установи, які підпадають під дію правил ЄС із запобігання відмиванню грошей, підлягатимуть посиленим перевіркам фінансових операцій, включаючи користувачів та фінансові інституції з цих третіх країн високого ризику, для кращої ідентифікації підозрілих грошових потоків», - йдеться у повідомленні.

До переліку країн із високим ризиком увійшли Афганістан, Американські Самоа, Багами, Ботсвана, КНДР, Ефіопія, Гана, Гуам, Іран, Ірак, Лівія, Нігерія, Пакистан, Панама, Пуерто-Ріко, Самоа, Саудівська Аравія, Шрі Ланка, Сирія, Американські Віргінські острови та Ємен.

За мандатом, який передбачено так званими четвертою та п’ятою Директивами ЄС проти відмивання грошей, Єврокомісія вповноважена проводити автономну оцінку та визначати країни з високим ризиком.

Оприлюднений сьогодні перелік був визначений за підсумками аналізу 54-х «пріоритетних юрисдикцій», розроблених Європейською Комісією та оприлюднених 13 листопада 2018 року. За розробленою методикою, для включення у такий перелік країна має відповідати, принаймні, одному з таких критеріїв:

- Країни мають системний вплив на інтегральну єдність фінансової системи ЄС;

- Країни розглядаються МВФ як міжнародні офшорні фінансові центри;

- Країни мають велике економічне значення та потужні економічні зв’язки з ЄС.

До таких «пріоритетних юрисдикцій» увійшла й Україна, разом з такими країнами як Бразилія, Канада, Індія, Росія, Ізраїль, Японія, США та інші.

Читайте також: Єврокомісія ухвалила план дій для залізниць на випадок провалу Brexit

Заслуговує на увагу й той факт, що Україну включено до так званого переліку країн «першого пріоритету», до якого включено 47 міжнародних юрисдикцій, які були визначені Європолом або Європейською службою зовнішніх дій як такі, що піддаються загрозам відмивання грошей або ризикам, пов’язаним із фінансування тероризму, або увійшли до переліку юрисдикцій, які не співпрацюють з ЄС у питаннях оподаткування за європейськими правилами, або які потрапили у поле зору FATF (Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей).

У цьому переліку Україна знову позначена разом з США, Мексикою та Австралією, що навряд чи може бути втіхою для сприйняття факту сусідства з такими країнами, як Афганістан, Ірак, Лівія, Марокко або Російська Федерація.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-