Іран проти США: суд у Гаазі винесе рішення про повернення $2 мільярдів

Іран проти США: суд у Гаазі винесе рішення про повернення $2 мільярдів

Укрінформ
Міжнародний суд ООН у Гаазі в середу, 13 лютого, винесе рішення за позовом Ірану щодо повернення заморожених Сполученими Штатами активів у розмірі 2 мільярдів доларів.

Про це повідомляє AFP.

«У середу Міжнародний суд винесе рішення за позовом Ірану про повернення заморожених активів у розмірі 2 мільярдів доларів, які, за заявами США, мають бути виплачені жертвам терору», - йдеться у повідомленні.

Верховний суд США у 2016 році ухвалив рішення, що Іран має виплатити компенсації на 2 млрд доларів тим, хто вижив, і родичам жертв терактів, відповідальність за які була покладена на Тегеран. Серед них - теракт у казармах морської піхоти США у Бейруті 1983 року.

У травні 2018 року президент США оголосив про вихід країни з ядерної угоди і відновив жорсткі санкції щодо Ірану. Тегеран у відповідь оскаржив санкції в позові, поданому в липні до Міжнародного суду ООН у Гаазі. На думку Тегерана, санкції США завдають шкоди і без того слабкій економіці та порушують умови маловідомої угоди про дружбу між двома країнами 1955 року.

На останньому слуханні щодо апеляції Ірану в жовтні 2018 року Вашингтон заявив, що Іран має «нечисті руки» і через його ймовірну підтримку тероризму можливість розгляду позову має бути виключена.

Читайте також: Канада засудила Іран за торгівлю зброєю

Як зазначає видання, майбутнє рішення суду загрожує підлити масла у вогонь після того, як у жовтні суд зобов'язав США скасувати санкції щодо гуманітарних товарів для Ірану.

Міжнародний суд у Гаазі - це головний судовий орган ООН для вирішення міжнародних суперечок. Його рішення є обов'язковими для виконання, хоча, в окремих випадках, вони ігноруються деякими країнами, серед яких і США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-