Німеччина і Франція домовилися щодо Nord Stream 2 — ЗМІ

Німеччина і Франція домовилися щодо Nord Stream 2 — ЗМІ

Укрінформ
Німеччина та Франція ймовірно досягли компромісу з питання внесення поправок в Газову директиву ЄС, голосування по якій має відбутися в п'ятницю в Брюсселі.

Про це повідомляє видання Welt.

"У європейській суперечці про нове законодавство проти газопроводу Nord Stream 2 Німеччина та Франція представили компромісну пропозицію", - йдеться в повідомленні.

Ця пропозиція має дозволити ввести додаткові обмеження для російського газового проекту, не ставлячи під сумнів майбутнє Nord Stream 2. Таким чином, йдеться в повідомленні, Німеччині вдалося уникнути важкої поразки в суперечці, яка могла би покласти край проекту.

Компромісну пропозицію передано на розгляд Комітету постійних представників країн ЄС.

Водночас у Брюсселі тривають переговори про внесення поправок в Газову директиву ЄС. Чи буде ініціатива двох країн підтримана, поки невідомо.

Читайте також: Париж підтримає поширення правил ЄС на Nord Stream 2

Як повідомляв Укрінформ, офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт заявив, що у Німеччині та Франції бувають розбіжності з деяких питань, але країни завжди знаходять спільний підхід до вирішення проблеми.

Раніше міністерство закордонних справ Франції заявило, що має намір підтримати зміну газового законодавства ЄС так, щоб його дія поширювалася на Nord Stream 2.

8 лютого комітет постійних представників держав-членів ЄС планує розглянути проект змін Газової директиви. Зміни запропонувала Єврокомісія ще в 2017 році. Однак довгий час їх просування блокувалося. 4 лютого Румунія, яка головує в Раді ЄС, запропонувала новий варіант змін з метою знайти компроміс. Як відомо, Німеччина, Австрія, Бельгія та Нідерланди виступають проти поширення правил ЄС на Nord Stream 2. Підтримують їх більше 10 держав-членів ЄС. Тому для прийняття цих змін підтримка Франції є вирішальною.

Зміна правил Євросоюзу щодо експлуатації газопроводів поставить під сумнів майбутнє проекту Nord Stream 2.

Газопровід Nord Stream 2 будується з Росії в ФРН в обхід України через Балтійське море. Його довжина становить понад 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік.

Україна виступає проти будівництва Nord Stream 2. Крім того, противниками цього проекту є США, Польща і країни Балтії, застерігаючи, що ЄС потрапить в залежність від російського газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-