РФ використовує Білорусь як

РФ використовує Білорусь як "буфер" у протистоянні з Заходом - спецслужби Литви

Укрінформ
Росія використовує Білорусь як "буфер" у протистоянні з Заходом, при цьому послідовно зміцнюючи військові потужності в Калінінградській області, щоб у разі необхідності оперативно почати воєнні дії в цьому регіоні.

Про це повідомляється в доповіді Департаменту держбезпеки і військової розвідки Литви.

Більша частина доповіді присвячена загрозам, що йдуть від Росії. Білорусь, на думку литовських спецслужб, поки що не може проводити повністю незалежну політику через фінансову залежність від Росії, невирішені двосторонні проблеми і відсутність реформ державного сектору економіки. У документі зазначається, що Білорусі в російській військовій доктрині надається роль "буферної" держави. РФ використовує територію країни для планування військових операцій і демонстрації військової потужності, а поглиблення військової інтеграції й економічної залежності знижує можливості Мінська здійснювати незалежну оборонну та безпекову політику.

Литовські спецслужби вважають, що їхні білоруські спецслужбісти повністю контролюються російською стороною, а російські спецслужби безконтрольно працюють на території Білорусі.

Читайте також: Лукашенко заявив про "безпрецедентний крок" - Білорусь посилює кордон

За даними литовських спецслужб, розширюючи військову присутність у Калінінградській області, Росія підвищує здатність вести воєнні дії протягом 24-48 годин з моменту отримання наказу. "Дислоковане в (Калінінградській - ред.) області військове угруповання послідовно зміцнюється: поновлюється стара і створюється нова військова інфраструктура, формуються нові військові частини, постачається нове озброєння і бойова техніка, на сухопутних і морських полігонах області проводиться інтенсивна військова підготовка", - повідомляється в доповіді.

При цьому в департаменті держбезпеки Литви додали, що збільшення національних збройних сил Балтійських країн і дислокованих у регіоні потужностей НАТО в разі військового конфлікту дасть змогу уникнути широкого залучення сил Північноатлантичного Альянсу і знижує ймовірність початку конфлікту в регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-