Тарифна війна США та КНР може розбалансувати міжнародну торгівлю - ООН

Тарифна війна США та КНР може розбалансувати міжнародну торгівлю - ООН

Доповідь
Укрінформ
Тарифні війни між США та КНР суттєво впливають на міжнародну торгівлю, і хоча деякі країни можуть виграти від обмежень двох найпотужніших економік одна проти одної, загальні негативні ефекти видаються загрозливішими.

Про це попереджають фахівці Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД) і йдеться у доповіді ЮНКТАД, оприлюдненій у понеділок на офіційному сайті організації, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Враховуючи розмір цих двох економік, тарифи, які нині вводяться США та Китаєм, невідворотньо нестимуть значні наслідки для міжнародної торгівлі”, - попереджають автори доповіді.

В організації наводять приклад сфери машинобудування. Раніше у цій галузі США імпортували з Китаю товарів на $33 млрд на рік. З урахуванням тарифів, які вже введені та тих, які можуть бути введені у березні, якщо Вашингтон та Пекін не досягнуть згоди, $27 млрд цього імпорту перейде у треті країни, $4 млрд продовжуватиме надходити з Китаю, а $2 млрд будуть втрачені або перехоплені американськими фірмами.

“Це вказує на те, що двосторонні тарифи не є дуже ефективним засобом захисту вітчизняного виробника, а лише потужними інструментами обмеження торгівлі з країною, яка піддається цим тарифам”, - підсумовують у ЮНКТАД.

З точки зору третіх країн, зазначають експерти, одним з ефектів напруги між США та Китаєм стане підвищення конкурентоспроможності постачальників з решти світу, а особливо тих, які є прямими конкурентами американських та китайських фірм. Вони зможуть перехопити значну частину товарообігу між Китаєм та США.

“Загалом, найбільше виграють експортери Європейського Союзу, які перехоплять близько $70 млрд товарообігу між США та Китаєм (з них - 50 млрд китайського експорту до США та 20 млрд американського експорту до Китаю). Японія та Мексика перехоплять більше 20 млрд. Інші країни - значно менше. Хоча ці цифри порівняно невеликі в обсязі глобальної торгівлі ($17 трлн у 2017 році), для багатьох окремих країн вони можуть становити значний відсоток експорту”, - зауважують експерти.

Якщо додаткові 25%-ві тарифи будуть введені у березні, серед галузей, яким доведеться диверсифікуватися найсильніше у США - хімічна галузь, імпорт овочів, автомобілі, машинобудування. У Китаї найбільшої диверсифікації зазнають машинобудування, включно з електричним та офісним обладнанням, деревообробка, виробництво меблів, телекомунікації.

У ЮНКТАД наголошують, що наслідки напруги у міжнародній торгівлі значно ширші за лише перетікання експорту до третіх країн. Наприклад, певні ефекти полягають у демпінгу цін на товари, які вже мали надлишкову пропозицію, і призводять до подальшого зниження цін. Серед таких товарів - метал та вироби з алюмінію, зниження цін на які становить негативний ефект для експортних надходжень до України.

Читайте також: США підвищать мита на китайські товари, якщо до весни не буде угоди

Експерти ООН зазначають, що торговельні суперечки США та Китаю несуть наслідки не лише для самої міжнародної торгівлі, але для всієї системи правил, на яких вона базується.

Проведення перемовин у двосторонньому форматі, а не, скажімо, у Всесвітній організації торгівлі, призводить до послаблення багатосторонньої торговельної системи. Доповідь ЮНКТАД підсумовує, що у разі, якщо світ перейде до панування двосторонніх домовленостей над багатосторонніми, найбільші втрати понесуть країни, що розвиваються і ті, які мають менші економіки.

Нагадаємо, перший раунд взаємних торговельних обмежень був введений на початку 2018 року, коли США і Китай взаємно обклали тарифами $50 млрд товарів. Протистояння швидко набирало обертів, і вже у вересні 2018 року Сполучені Штати наклали 10-відсотковий тариф на близько $200 млрд товарів китайського імпорту, на що КНР відповіли накладання тарифів на додаткові $60 млрд товарів американського імпорту.

Передбачалося, що з січня 2019 року ці тарифи зростуть до 25-ти відсотків, проте у грудні 2018-го США погодилися відтермінувати підвищення обмежень до 1 березня 2019 року. Нині у Вашингтоні тривають торговельні перемовини між КНР та США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-