Могеріні закликає європейців пам’ятати про трагедію Голокосту

Могеріні закликає європейців пам’ятати про трагедію Голокосту

Укрінформ
Високий представник ЄС Федеріка Могеріні з нагоди Дня вшанування пам’яті жертв Голокосту, який щороку відзначається 27 січня, закликала європейців пам’ятати про страшні події власної історії і зробити все, щоб подібний жах ніколи не міг повторитися знову.

Відповідну заяву Могеріні оприлюднено на сайті Служби зовнішніх дій Євросоюзу.

«В цей день ми згадуємо тих, хто був убитий за єдину лише провину в тому, що народився на світ. Ми пам’ятаємо системні намагання нацистського режиму та його союзників знищити єврейський народ та інші групи – лише на основі їхньої етнічної приналежності, їх переконань або сексуальної орієнтації. Це день пам’яті, але це також день дій, які ми маємо робити в умовах сьогодення», - зауважила високий представник ЄС.

Вона наголосила на тому, що пам'ятати про Голокост є особистою та колективною відповідальністю для всіх європейців, особливо в часи, коли антисемітизм знову піднімає голову, коли розповсюджуються антисемітські конспірологічні теорії, коли здійснюються прямі атаки проти євреїв та проти самої пам’яті про Голокост як у Європі, так і за її межами.

«Зараз більш ніж будь-коли ми маємо залишатися пильними проти всіх форм расизму та дискримінації, реагувати й діяти. ЄС завжди був та залишається залученим до боротьби проти будь-яких форм антисемітизму, включно зі спробами виправдати або принизити значення подій Голокосту. Сучасний проект європейської інтеграції був народжений як відповідь на Другу світову війну та на Шоа (Shoah - катастрофу). Саме тому Європейський Союз був зведений на вислові «Ніколи знову!», - підкреслила Могерині.

Читайте також: В Україні відбудеться світова прем'єра фільму до Дня пам'яті жертв Голокосту

Вона окремо зауважила, що розмаїття Європейського континенту робить всіх європейців більш сильними, і збереження такого розмаїття є фундаментальним завданням Євросоюзу, включаючи цілі його зовнішньої політики.

«Антисемітизм - як і всі форми расизму - є атакою проти основ нашого Європейського Союзу: це атака проти кожного з нас», - додала високий представник ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-