Генсек ООН засудив напад на миротворчу місію у Малі

Генсек ООН засудив напад на миротворчу місію у Малі

Укрінформ
У неділю, 20 січня, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш засудив напад на миротворчу місію ООН у Малі, який призвів до загибелі десяти і поранення щонайменше двадцяти п’яти військовослужбовців.

Він висловив співчуття рідним загиблих і закликав владу Малі та підписантів мирної угоди знайти і якнайшвидше покарати нападників, йдеться у повідомленні прес-служби Генерального секретаря ООН, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

“Генеральний секретар рішуче засуджує напад на табір Багатопрофільної інтегрованої місії ООН зі стабілізації у Малі цього ранку у Ангельхуці, регіоні Кідал. Десять миротворців з Чаду загинули і щонайменше 25 поранені”, - йдеться у заяві.

Читайте також: У Малі ісламісти атакували базу ООН: загинули щонайменше 8 миротворців

Генеральний секретар додав, що військовослужбовці місії відкрили вогонь у відповідь і вбили нападників, кількість яких не уточнюється. Він висловив найглибші співчуття урядові Чаду, оскільки всі загиблі військовослужбовці були саме з цієї країни, сім’ям і близьким загиблих, побажав якнайшвидшого одужання пораненим.

Гутерреш також закликав владу Малі і всі озброєні групи, які підписали мирну угоду 2015-го року, застосувати всі можливі важелі, аби знайти і якнайшвидше притягнути нападників до відповідальності.

“Напади на миротворців ООН можуть бути прирівняні до воєнних злочинів згідно міжнародного права”, - нагадав він.

Як повідомлялося, 9 січня Президент України підписав розпорядження про направлення до 20 військовослужбовців ЗСУ до складу Багатопрофільної інтегрованої місії ООН зі стабілізації у Малі. Участю у місії Україна підтверджує свої зобов’язання як держави-члена ООН.

Читайте також: Порошенко схвалив відправлення 20 військових до місії ООН у Малі

Як повідомили Укрінформу у Постійному представництві України при ООН, безпосередньо направлення українського контингенту до Малі поки не відбулося.

Багатопрофільна інтегрована місії ООН зі стабілізації у Малі була заснована 2013-го року задля вирішення збройного конфлікту, який розпочався 2012-го року на півночі країни. Навесні 2015-го року була підписана мирна угода, але насильство повністю не припинилося, терористичні напади продовжуються донині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-