Мера Гданська поховають сьогодні у Маріацькому костелі

Мера Гданська поховають сьогодні у Маріацькому костелі

Укрінформ
Урочиста церемонія поховання мера Гданська Павела Адамович, який помер в минулий понеділок в результаті ножових поранень, буде похований в суботу в Маріацькому костелі міста.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Церемонія за участі перших осіб польської держави, зокрема президента та прем’єр-міністра РП, міжнародних гостей, також і з України, розпочнеться в суботу о 13-й годині (за київським часом) в Маріацькому костелі.

Церемонію поховання транслюватимуть польські телеканали, а жителі міста зможуть слідкувати за нею з великих екранів, розташованих у кількох місцях Гданська. У місті введені посилені заходи безпеки.

Читайте також: Затриманий за вбивство мера Гданська планував замахи й у Варшаві - ЗМІ

Напередодні труну з тілом мера перенесено з Європейського центру солідарності, де з ним попрощалися десятки тисяч людей, до Маріацького костелу. Процесія йшла вулицями міста повз місця, які були близькими для мера: школу, де навчався Адамович, місце проживання, навчання і роботи.

До Маріацького костелу труну з тілом мера заносили мери кількох польських міст, зокрема Варшави, Сопота, Вроцлава. Після опівночі тіло мера було кремовано. Урну з прахом Адамовича буде похоронено у костелі. Після Другої світової війни Адамович буде лише четвертою людиною, яку поховано в цьому відомому костелі.

З п’ятниці вечора до суботи по всій Польщі триває національна жалоба за загиблим мером.

Україну на урочистій церемонії поховання представлятимуть посол України в РП Андрій Дешиця та консул України у Гданську Лев Захарчишин.

Як інформувалося, на 53-річного Адамовича, який був мером Гданська упродовж 20-ти років, скоєно замах у минулу неділю під час урочистого завершення щорічної благодійної акції “Великий оркестр святкової допомоги”. Від отриманих ножових поранень він помер у понеділок.

Напад скоїв 27-річний чоловік, який під виглядом представника ЗМІ без перешкод вийшов на сцену і завдав меру мінімум два удари ножем в область серця. Він був затриманий на місці, але встиг крикнути в мікрофон, що раніше був нібито несправедливо ув'язнений з вини опозиційної партії "Громадянська платформа", членом якої був Адамович. Чоловіка заарештовано на три місяці.

Після цього по всій країні відбулися багатотисячні мітинги проти ненависті у публічному просторі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-