Росія заборгувала Раді Європи близько €60 мільйонів – генсек ПАРЄ

Росія заборгувала Раді Європи близько €60 мільйонів – генсек ПАРЄ

Укрінформ
Через несплату Росією внесків до бюджету Ради Європи, організація та її статутні органи, включаючи Парламентську асамблею, з початку року перейшли на жорсткий фінансовий режим діяльності.

Про це заявив генеральний секретар ПАРЄ Войцех Савицький, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Бюджет Ради Європи має дуже серйозну прогалину через несплату з боку Росії. РФ припинила виплати у червні 2017 року. Йдеться про 22 млн за той рік та 33 млн євро за 2018-й. І, як ми розуміємо, вона продовжить не платити у 2019 році. Відтак, на сьогодні борг з боку РФ має становити близько 60 млн євро. Ми не вбачаємо у найближчому майбутньому, що Росія відновить свої виплати», - пояснив ситуацію високопосадовець ПАРЄ.

Він нагадав, що частка російської сторони у бюджеті Ради Європи становить 11%.

Савицький відзначив, що генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд нині проводить консультації з країнами-членами, зокрема, на рівні послів, щодо заходів, які можуть бути вжиті, щоб покрити бюджетні дірки.

«Необхідно вживати заходів. Адже ми не можемо продовжувати функціонувати, управляючи бюджетом у ручному режимі. Йдеться про використання резервів, коли країни-члени виплачують свої внески авансом», - наголосив генсек ПАРЄ.

Читайте також: Рада Європи не піддалася на російський шантаж – Ар'єв

Відтак, зауважив Савицький, країни-члени повинні знайти додаткові 33 млн євро на цей рік (частка РФ – ред.).

Він зазначив, що нині в офісі генерального секретаря Ради Європи опрацьовується програма заходів щодо зменшення обсягу видатків організації щонайменше на 11% (частка РФ – ред.).

За словами Савицького, йдеться про обмеження діяльності інституції, а також витрат на персонал.

Генсек ПАРЄ висловив думку, що конкретні деталі цієї програми бюджетних скорочень Ради Європи можуть бути опрацьовані не раніше березня-квітня, що залежить від консультацій із країнами-членами.

Як повідомлялося, Росія була позбавлена права голосу в ПАРЄ навесні 2014 року після окупації Криму і початку військових дій на Донбасі. З червня 2017 року РФ припинила платити внески до бюджету Ради Європи.

Російська сторона заявляє, що готова повернутися до виконання фінансових зобов'язань, якщо ПАРЄ прийме поправки до регламенту про скасування санкційних норм.

Водночас в Україні заявляють, що санкції щодо делегації Росії в ПАРЄ повинні зберігатися до повного виконання Москвою принципів Ради Європи і відновлення територіальної цілісності України.

За статутом Ради Європи, якщо до червня цього року російська сторона не відновить виконання своїх фінансових зобов'язань, держава може бути позбавлена прав брати участь у статутних органах організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-