Китай погрожує Канаді

Китай погрожує Канаді "наслідками" у разі недопуску Huawei до конкурсу на 5G

Укрінформ
Офіційний Пекін попередив Оттаву про можливі наслідки у випадку, якщо китайська компанія Huawei не буде допущена до участі у конкурсі на створення інфраструктури 5G в Канаді.

Про це під час прес-конференції заявив посол Китаю в Канаді Лу Шайє, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сподіваюся, що канадська влада ухвалять мудре рішення стосовно цього. Якщо ж уряд Канади заборонить Huawei брати участь у мережі 5G, то, я думаю, будуть наслідки”, - сказав Шайє, не уточнивши, про які саме наслідки йде мова.

Посол додав, що ослаблені останнім часом економічні відносини між двома державами можна нормалізувати шляхом перемовин, однак позбавлення Huawei можливості позмагатися за розбудову інфраструктури 5G у країні стане цьому на заваді.

Шайє також закликав міністра закордонних справ Канади Христю Фріланд відмовитися від намагань зібрати коаліцію проти Китаю під час зустрічей у Давосі.

“Міжнародний економічний форум - це майданчик для обговорення економічних проблем, і ми сподіваємося, що про інші питання на цьому форумі говорити не будуть”, - зазначив дипломат.

Читайте також: Канада відреагувала на смертний вирок її громадянину у Китаї

Він висловив сподівання, що Канада “двічі подумає перед тим, як вчиняти будь-які дії”.

Як повідомлялося, відносини між офіційними Пекіном й Оттавою суттєво ускладнилися після того, як наприкінці минулого року у канадському Ванкувері було затримано фінансового директора китайської корпорації Huawei Менг Ванжу, яку у США підозрюють в ухиленні від санкцій проти Ірану. З того часу Китай затримав трьох громадян Канади і змінив вирок ще одному раніше засудженому канадцеві з 15 років позбавлення волі до страти.

Уповноважені органи Канади нині вивчають, чи варто допускати Huawei до конкурсу на створення інфраструктури 5G через побоювання, що Huawei може бути використана Пекіном для здійснення шпигунської діяльності. В самій компанії неодноразово наголошували, що китайська влада не має жодного впливу на прийняття рішень у Huawei.

Раніше компанія Huawei була витіснена з американського ринку, а уряди Австралії та Нової Зеландії заборонили їй будувати мережі 5G.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-