"Настамнєт" від кремлеЗМІ у Євросоюзі назвали "брехнею тижня"

Укрінформ
Європейські експерти у черговому огляді дезінформації, розповсюдженої прокремлівськими ЗМІ, віднесли твердження про нібито відсутність російських військ в Україні до «трендів тижня».

Про це повідомляється на сайті проекту "ЄС проти дезінформації" EuvsDisinfo, який спеціалізується на боротьбі з дезінформацією з боку Росії.

«В понеділок прокремлівські медіа стверджували, що Росія не є учасницею конфлікту в Україні, тому що там, мовляв, точиться громадянська війна. Вони також повідомляли, що ніколи не було і немає російських збройних сил на півдні та на сході України. Сумно, але ці слова могли б бути правдою лише у тому випадку, якби кремлівські ЗМІ змогли збудувати машину часу та напружено її використовувати», - йдеться у публікації.

Крім того, нагадується, що Україна була головною мішенню для кремлівської дезінформації у минулому році, і, схоже, залишатиметься у центрі таких атак і в цьому році. Лише протягом поточного тижня російські ЗМІ знову оприлюднювали фальсифіковану інформацію у спробах представити Україну як «агресора» на Донбасі та у Керченській протоці.

Також у російських медіа був представлений відомий російський наратив щодо України як «країни-невдахи», зазначається в огляді. Зокрема, розповсюджувалися твердження, що Україна планує закрити свої атомні електростанції внаслідок нестачі урану, Міністерство закордонних справ України звинуватили у слугуванні інтересам олігархів, а самій Україні пророкували, що вона невдовзі посяде перше місце у переліку країн з найбільшим державним боргом.

«Ці твердження виглядають як правда лише для самих кремлівських медіа. Всюди та для всіх інших вони сприймаються як те, чим вони є – звинуваченнями без наведення жодних доказів», - наголошується в публікації.

Читайте також: КремлеЗМІ з російськими вояками знімають фейки про ЗСУ

За спостереженнями EuvsDisinfo, кремлівські дезінформатори продовжували атаку на Православну церкву України, називаючи отримання Томосу «передвиборчим трюком» та піддаючи сумніву «справжність» цього документа. Ці наративи переслідують мету підірвати процеси єднання ПЦУ й одночасно дискредитувати президентські вибори, які невдовзі відбудуться в Україні, констатують європейські експерти.

Серед інших об’єктів атаки російських дезінформаторів була Литва, де 13 січня відбулися заходи із вшанування пам’яті мирних громадян, які загинули в цей день у 1991 році внаслідок дій радянських військ з придушення руху країни до незалежності. Кремлівські ЗМІ не лише заявили, що 14 людей тоді загинули від рук самих литовців, але й звинуватили всю країну у «фашизмі» за вшанування пам’яті «Лісових братів», які вели боротьбу проти радянського окупаційного режиму. При цьому російські медіа звинуватили «Лісових братів» не лише у співробітництві з нацистами, але ще й віднесли до «терористичних рухів».

При цьому російську публіку переконували в тому, що режим Сталіна був «не кривавим, а дуже гуманним», зазначили автори огляду, додавши, що ці слова вимовлялися з екранів телевізорів у Росії - країні, де лише за попередніми оцінками внаслідок дій цього режиму було вбито близько 20 мільйонів її громадян.

До «нових наративів» європейські експерти віднесли спекуляції навколо Республіки Північна Македонія (Колишня Югославська Республіка Македонія), яка, за твердженням кремлівських ЗМІ, змінила назву під тиском, і цей тиск навмисно здійснювався з боку «інших країн», щоб примусити цю державу вступити до НАТО. Російські пропагандисти побачили в Північній Македонії «масові протести» проти нової назви.

«Той, у кого є очі, ймовірно, помітить, що звинувачення у тому, що ця країна є «маріонеткою Заходу», є повторенням тези, яку кремлівські медіа активно використовували також проти України», - підбиває підсумок EuvsDisinfo.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-