ЄС необхідно почати нові переговори щодо умов виходу Британії - IFO

ЄС необхідно почати нові переговори щодо умов виходу Британії - IFO

Укрінформ
У Німеччині стурбовані провалом голосування у британському парламенті щодо Brexit, оскільки неврегульований вихід країни з ЄС матиме негативні наслідки і для німецької економіки.

Зокрема, експерти мюнхенського Інституту економічних досліджень Ifo вважають за необхідне почати нові переговори щодо умов виходу Британії з ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Потрібно уникнути жорсткого Brexit з його величезними витратами. Тепер обидві сторони повинні повернутися за стіл переговорів і змінити угоду, щоб вона була взаємоприйнятню. Все інше було б неприпустимим провалом політики», - заявив президент Ifo Клеменс Фууст.

Експерт інституту Габріель Фельбермайр розуміє реакцію нижньої палати парламенту в Лондоні. «Зрозуміло, що британські депутати заперечують проти угоди, тому що вона знизить статус Великої Британії до торгової колонії», - наголошується у його аналітичній записці, яка є у розпорядженні Укрінформу.

На думку Фельбермайра, Британія за нинішніми умовами не отримує торгової автономії, більш того, її територіальна цілісність ставиться під сумнів.

Вчений пропонує в якості вирішення проблеми зробити більш прийнятною для Лондона ідею Митного союзу і доповнити його двосторонніми контрактами за швейцарським зразком.

У той же час, Сполучене Королівство має зі свого боку прийняти економічні реалії і вирішувати основні торговельні проблеми разом з ЄС, а не відокремлюватися від нього. Євросоюз, у свою чергу, повинен запропонувати більш гнучкі варіанти інтеграції. Це також дало б у подальшому можливості для економічної інтеграції інших країн, з якими політичний союз на даний час здається нереальним, наприклад, такими як Туреччина, Сербія, а у віддаленому майбутньому, можливо, й Україна, зазначив експерт.

Гендиректор Федерального об'єднання німецької промисловості (BDI) Йоахім Ланг констатує, що «підприємства по обидва боки Ла-Маншу залишаються в підвішеному стані». Він прогнозує для економіки Великої Британії рецесію, що не обійде стороною й Німеччину.

«Будь-яка невизначеність загрожує сотням тисяч робочих місць у Німеччині і, перш за все, у Великій Британії», - сказав Ланг.

У той же час, керівник фракції правлячого блоку ХДС/ХСС у Бундестазі Ральф Брінкхаус впевнений, що ЄС не повинен починати нове обговорення з Лондоном за проектом Brexit. «ЄС не може відмовлятися від своїх принципів, як би ми не хотіли зберегти тісні відносини з британцями в подальшому», - заявив депутат.

Читайте також: Нідерланди і ЄС готуються до розвитку усіх можливих сценаріїв щодо Brexit - Рютте

Міністр фінансів Німеччини, віце-канцлер Олаф Шольц у зв'язку з подіями в Лондоні заявив: «Ми добре підготовлені, але жорсткий Brexit - це найгірший варіант для ЄС, а особливо для Великої Британії».

Канцлер ФРН Ангела Меркель сказала, що сторони "будуть намагатися знайти шляхи для упорядкованого виходу Великої Британії з ЄС", а також на даний момент Лондон повинен запропонувати подальший план дій.

Як повідомлялося, 15 січня під час голосування в Палаті представників британського парламенту запропоновану прем'єр-міністром Терезою Мей угоду щодо Brexit було відхилено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-