Берлін вважає, що тепер Скоп'є може починати переговори про членство в НАТО і ЄС

Берлін вважає, що тепер Скоп'є може починати переговори про членство в НАТО і ЄС

Укрінформ
Схвалення македонським парламентом угоди про перейменування країни відкриває їй шлях до НАТО і ЄС.

Таку оцінку п'ятничного голосування в парламенті дав міністр закордонних справ Хайко Маас.

«Рішення суперечки про назву між Скоп'є і Афінами зараз на фінішній прямій, і я впевнений, що грецький парламент тепер схвалить угоду, і країна Північна Македонія незабаром зможе вступити до НАТО і почати переговори про вступ до ЄС», - йдеться в заяві міністра.

Суперечка про назву 27 років стояла між двома державами, лідери їх обох, особливо прем'єр-міністри Алексіс Ціпрас і Зоран Заєв, докладали величезних зусиль для врегулювання цього конфлікту і, нарешті, змогли дати приклад того, що постійна робота по суті, наполегливість і політична мужність , а також успішна дипломатія дають позитивний результат, який посилає обнадійливий сигнал всьому регіону, зазначив Маас.

Читайте також: Євросоюз привітав конституційні зміни у Македонії

Канцлер ФРН Ангела Меркель, яка 10-11 січня перебувала з візитом у Греції, в свою чергу подякувала своєму колезі Ціпрасу за ініціативу і сміливість в ухваленні рішення щодо цієї дуже складної проблеми. «Вона також підкреслила, що тепер, коли суперечка майже розв'язана, «створюється ясність і відкриваються можливості для Північної Македонії також стати частиною Європейського Союзу і частиною НАТО». Меркель зазначила, що Євросоюз в цілому і Німеччина зокрема вважають важливим дати всім державам Західних Балкан європейську перспективу.

Як повідомляв Укрінформ, 11 січня парламент Македонії проголосував за зміни до Конституції, які передбачають зміну назву країни на Республіку Північна Македонія. Відповідна угода була підписана Афінами і Скоп'є в червні минулого року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-