Боєздатність Білорусі опинилася під загрозою через політику Кремля — експерт

Боєздатність Білорусі опинилася під загрозою через політику Кремля — експерт

Укрінформ
У білорусько-російських відносинах помітне похолодання, особливо в оборонній сфері.

Таку думку висловив військовий аналітик Олександр Алесін, повідомляють “Белорусские новости”.

«Росії дуже потрібна наша територія, але вони не хочуть надмірного посилення білоруської армії.  Експерти говорять про дві причини. По-перше, росіяни думають, що коли ми зовсім ослабнемо, то самі запропонуємо їм створити військову базу на своїй території, щоб захищати нас. По-друге, якщо події в Білорусі почнуть розвиватися за українським сценарієм, щоб білоруську армію було легше "заламати". Так думають песимісти», - сказав Алесін.

За його словами, наприкінці 2018 року через ускладнення економічних відносин пішли чутки про те, що Росія може здійснити в Білорусі кримський сценарій.

«Але тут є принципова різниця. У Криму ніхто не чинив опору, оскільки Крим хотів до складу Росії - чи то з ментальних, чи з економічних міркувань. А в Білорусі, якщо вірити опитуванням соціологів, близько 94% громадян не хочуть входити до складу Росії. Хочуть торгувати, бути номінальними союзниками Росії, але не хочуть до її складу», - пояснив військовий експерт.

Читайте також: СБУ примусово повернула в Білорусь проросійського пропагандиста

Він нагадав про те, що наприкінці 1999 року Білорусь і Росія підписали договір про створення Союзної держави, в якому серед іншого було проголошено про формування загального оборонного простору двох країн. Але насправді РФ не хоче організовувати в Білорусі спільне військове виробництво, але й відмовляється постачати союзнику сучасне озброєння.

Ситуацію, яка склалася у сфері військово-технічного співробітництва між Білоруссю і Росією, Алесін називає дивною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-