Дві третини росіян бачать РФ більш відсталою країною за п'ять років

Дві третини росіян бачать РФ більш відсталою країною за п'ять років

Опитування
Укрінформ
Більш як 68% опитаних росіян бачать Росію через п'ять років дещо слабшою і відсталою країною, а 94% респондентів більше не покладаються на державу.

Про це повідомляється в доповіді «Осінній перелом у свідомості росіян: швидкоплинний сплеск чи нова тенденція?», який підготували економісти Михайло Дмитрієв, Сергій Бєлановський і психологи Анастасія Нікольська та Олена Черепанова.

В ході опитувань вони з'ясували, що у росіян з'явився запит на миролюбну зовнішню політику, рівність усіх перед законом і потреба в повазі, свободі та лідерах, здатних виразити ці цінності.

Більшість опитаних (68%) через п'ять років бачать Росію дещо слабшою, відсталою країною, жителі якої налякані і не мають права голосу. 94% опитаних сказали, що більше не покладаються на державу - лише на себе.

Найвищий рівень напруженості спостерігається серед бюджетників, незадоволених збільшеним навантаженням через виведення частини співробітників за штат, зростанням паперової звітності й низькою якістю менеджменту.

Читайте також: Більше половини росіян назвала Путіна відповідальним за проблеми у країні

Автори доповіді бачать три можливі сценарії зміни масової свідомості: «консолідація навколо прапора», що спостерігалася після приєднання Криму, «контрелітний популізм», для якого характерні запит на рівномірний розподіл доходів і антимігрантські настрої, а також збереження «переорієнтації на цінності самовираження», що виникла.

Так, перший сценарій, згідно з текстом доповіді, ймовірний «у разі різкого загострення міжнародних конфліктів з російською участю і посилення зовнішньої загрози». Другий - при подальшому погіршенні економіки, наприклад, у зв'язку з подальшими санкціями, йдеться у доповіді. У той же час ілюстрацією для третього сценарію автори доповіді вибрали Іран, молодь якого «несхвально ставиться до експансіоністської зовнішньої політики» і орієнтується «на світську культуру».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-