У Варшаві під посольством Росії відбулася акція на підтримку Сенцова

У Варшаві під посольством Росії відбулася акція на підтримку Сенцова

Фото, відео
Укрінформ
У Варшаві в рамках всесвітньої акції #SaveOlegSentsov у середу під посольством Росії відбулася акція протесту.

Учасники акції висунули вимогу до влади Росії звільнити усіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії та на окупованих територіях Криму та Донбасу, а поляків закликали бути солідарними з українцями, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Олег Сенцов став синонімом свободи і ми прийшли, аби його підтримати. Сьогодні ми тут, аби сказати: війна не скінчилася, вона триває, щодня гинуть люди”,- заявила активістка варшавського Євромайдану Зоряна Вареня.

Вона звернула увагу на те, що схожі акції на підтримку Сенцова у ці дні відбуваються в Україні, Німеччини, Франції, США, Канаді тощо.

Активістка озвучила вимоги учасників світової акції, зокрема, ініціювати переговорний процес між РФ й Україною у справі звільнення Сенцова і всіх заручників Кремля. Вона зазначила, що йдеться про понад 70 українських політв’язнів в Росії, більше 100 військовослужбовців і цивільних заруників у підвалах окупованого Донбасу, а також 24 моряків у московському слідчому ізоляторі “Лефортово”.

Польський активіст Рафал Сушек наголосив, що поляки повинні перестати говорити про підтримку України, а почати наголошувати про спільність історичного досвіду, громадянської вразливості і загроз, які стоять перед обома країнами.

“Є спільність загрози і про це треба говорити. Гібридна війна триває також тут, в Польщі, і це треба зрозуміти і діяти”,- заявив Сушек.

Він звернув увагу, що в Польщі зараз відбувається турне російського хору Александрова, який прославляє радянське тоталітарне минуле та неоімперське сьогодення Росії.

Активіст зауважив, що саме цей хор нещодавно співав пісні на честь Сталіна, а в 2014 році виконував пісню “Вежливые люди”, присвячену окупації Криму.

Читайте також: Гармс обіцяє продовжити боротьбу за звільнення Сенцова

“Спільність небезпеки Польщі й України сьогодні уособлюють ці клоуни з хору із зображеннями авіаносця над сценою, які співають пісні на честь Сталіна”,- підкреслив активіст, зауваживши, що гарні пісні також колись співали і в канцтаборах.

На його переконання, поляки повинні перестати радіти гарній музиці хору Александрова а задуматися над тим, чи є зв’язок між присутністю в Польщі пропагандистської машини - хору Адександрова й Україною.

Учасники з прапорами Польщі й України тримали плакати з написами польською, українською та англійською мовами “Свободу українським в’язням Кремля” “Cтоп Путін. Стоп війна” “Стоп репресіям українських політв’язнів в Росії та Криму”, “Врятувати Олега Сенцова” тощо. Вони скандували гасла: “Cвобода”, “Свободу Олегу Сенцову”.

Під час акції з резиденції посольства виїхав автомобіль посла РФ в Польщі, який учасники акції зустріли вигуками “Ганьба!”, “Кремлівський рашизм геть за Дон” та “Путін …”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-