Угорщину розкритикували через закриття Центрально-Європейського університету

Угорщину розкритикували через закриття Центрально-Європейського університету

Укрінформ
Канада дуже негативно ставиться до примусового закриття в Будапешті Центрально-Європейського університету.

Про це заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд.

“Те, що Центрально-європейський університет буде вимушений переїхати після відмови Угорщини дозволити йому продовжувати роботу в Будапешті, є жахливою втратою”, - сказала Фріланд.

За її словами, Канада сподівалася, що Угорщина “зробить необхідні кроки для пошуку рішення, яке дозволило б Центрально-Європейському університету вільно працювати у Будапешті, передусім зважаючи на суттєві вжиті університетом спроби виконати нові вимоги, запроваджені угорським законом про вищу освіту у 2017 році”.

Фріланд додала, що примус університету до закриття у Будапешті зашкодить освіті та  академічній свободі в Угорщині. “Цей вимушений переїзд є ударом по академічній свободі, яка є основоположним правом, і викликає особливе занепокоєння з огляду на те, що Угорщина є членом НАТО та ЄС. Центрально-Європейський університет - інституція із чудовою репутацією та значною кількістю канадских студентів і викладачів. Це рішення вплине не лише на сам університет, але й на всю систему вищої освіти Угорщини”, - наголосила глава МЗС Канади.

Читайте також: Орбан назвав уряд Угорщини “проукраїнським”

Як відомо, Центрально-Європейський університет з 1991 року функціонує в Будапешті за фінансової підтримки американського мільярдера угорського походження Джорджа Сороса. Проте, чинний уряд Угорщини на чолі із прем’єр-міністром Віктором Орбаном вже кілька років намагається закрити навчальний заклад, не погоджуючись із відстоюваною ним ідеологією “відкритого суспільства”.

Єврокомісія навіть подала на Угорщину до суду через дискримінаційний закон про освіту, ухвалений в країні у 2017 році, і покликаний заборонити Центрально-Європейський університет. Його чинним ректором є колишній глава Ліберальної партії Канади Майкл Ігнатьєф.

У понеділок адміністрація університету оголосила, що під тиском влади була вимушена ухвалити рішення про переїзд навчального закладу до Відня наступного року.

Фото: uk.wikipedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-