У спортшколах Швейцарії готують путінських бойовиків – ЗМІ

У спортшколах Швейцарії готують путінських бойовиків – ЗМІ

Укрінформ
У швейцарських кантонах Берн, Цюрих та Тічино Росія з допомогою колишніх спецназівців ГРУ готує під прикриттям звичайних спортшкіл бойові групи диверсантів та бойовиків.

Про це йдеться у розслідуванні швейцарського видання Blick, яке посилається на секретний документ Федеральної служби розвідки Швейцарії (NDB).

"Це страшний сон будь-якого західного уряду: російські бойовики у власній країні. Саботажники, провокатори, шпигуни. Що звучить як наукова фантастика, в Швейцарії є реальністю. Протягом років російська держава цілеспрямовано створює тут ворожі "сплячі осередки". Для цього Москва використовує спортивні школи в Цюриху, Берні та Лугано, де проходить навчання російського бойового мистецтва "Система". На так звані "семінари" прилітають колишні бійці елітних підрозділів російських спецслужб. У спортзалах вони навчають бажаючих тактиці вуличного бою, стрільбі та володінню холодною зброєю", – йдеться у статті з підзаголовком "Російські сепаратисти готують бойовиків Путіна в Швейцарії".

Про ступінь небезпеки таких тренувань з Росії свідчить таємний документ швейцарської розвідки, в якому зазначається, що одним із завдань мережі "Система" є "примноження бойової потужності поза межами діючих угод із роззброєння за допомогою неідентифікованого бойового підрозділу". Метою є "спричинення заворушень та нестабільності на цільовій території", як і вербування "майбутньої еліти".

"NDB пише про фінансовий та ідеологічний вплив з боку російських органів влади. "П’ята колона" Володимира Путіна в Швейцарії", – йдеться у статті Фабіана Еберхарда.

Зазначається, що осередки російської "Системи" в останні роки з'явилися в усій Європі, у Швейцарії вони зосереджені у Цюриху, Берні та Лугано (кантон Тічино). Центральним є бойовий клуб в Цюриху, члени якого регулярно зустрічаються на тренувальній базі в Регенсдорфі.

Емблемою клубу є вовча голова – знак холдингу "Вовк" з Москви, який є "поєднанням приватного охоронного концерну та бойового спортивного клубу". Саме цей холдинг постійно відправляє в країни Західної Європи своїх інструкторів. "Вони часто приїжджають і в Швейцарію. Один із них – Денис Ряузов (Denis Ryauzov), головний бойовий тренер холдингу "Вовк". Він проводить регулярні курси з бойового тренування у Цюриху та Лугано, одягнутий здебільшого в уніформу, з російським шевроном на рукаві. На сайті школи в Регенсдорфі він зазначений як шеф-інструктор", – пише автор.

Повідомляється, що Ряузов був бійцем елітного підрозділу спецпризначення Головного управління розвідки (ГРУ) російського Генштабу. Ба більше, США ввели санкції проти Ряузова "у зв’язку з сепаратистською активністю на Сході України".

Останніми роками тренування у школах "Системи" і в швейцарській столиці Берні проводилиь колишні бійці російського спецназу. Серед них – Володимир Васильєв та Михайло Рябко. "Останній досьогодні має залишатися близьким радником російського міністра юстиції – і таким чином є в прямому підпорядкуванні Путіну", – йдеться у статті.

Автор вказує на те, що чітко не відомо, хто ж у Швейцарії є головним у цій мережі "Системи", хоча певні підказки щодо цього існують. "У документі NDB спливає ім’я Д.Ц. (D.Z.). Він очолює клуб бойових мистецтв у Регенсдорфі та вважається центральною фігурою. В розпорядженні SonntagsBlick є фотографії, які підтверджують його зв’язки з високопоставленими представниками російської армії", – йдеться у статті.

Додається, що цей Д.Ц. зустрічався, зокрема, в німецькому Зінгені з керівником холдингу "Вовк" Геннадієм Нікуловим – ще одним об’єктом санкцій з боку США через "сепаратистську активність на сході України".

Окремо слід вказати на те, що раніше швейцарські ЗМІ вже писали про особу "Д.Ц." – 33-річний Дмитро Цайзер, який проходив службу в підрозділі спецпризначення російської армії і вже багато років є президентом клубу бойових мистецв "SYSTEMA Security Center Akademie" у Швейцарії.

Як пише у недільному номері Blick, в швейцарських школах "Системи" заперечують зв’язки з російськими спецслужбами. Незабаром після запиту газети Blick клуб "Системи" в Регенсдорфі також видалив свій веб-сайт.

Наводять також коментар німецького журналіста та експерта по Росії Бориса Райтшустера, який першим почав говорити про небезпеку мережі "Система" в Європі: в опублікованій у 2016 році книзі "Таємна війна Путіна: як Москва дестабілізує Захід" він описував, як у таких клубах вербуються лояльні Росії люди, як, наприклад, поліцейські чи представники безпекових кіл. "У своїй більшості в школах тренуються звичайні спортсмени. Але деяких із них у підсумку вербують. Вони їдуть до Москви і навчаються там поводженню з вибуховими речовинами та зброєю. Лише в Німеччині таку підготовку пройшли близько 300 осіб", – йдеться у статті.

Читайте також: Росія активно комплектує контрактниками війська у «Л/ДНР» - розвідка

Ще один експерт з питань безпеки Дмитро Хмельницький вказав на те, що таких філіалів "Системи" є сотні по всьому світу. Підготовлені в школах групи залишаються непримітними, "допоки вони не отримають наказ щодо активних заходів", а тому служби безпеки країн зобов'язані краще контролювати діяльність таких шкіл, переконаний він.

"Те, що активність росіян виходить далеко за межі "штабних ігор", демонструє і інформація NDB. У конфіденційному документі згадується і тренування з воєнно-прикладних видів спорту в швейцарському високогір’ї. На цю тему в розвідувальній службі говорити не хочуть. Речник Каролін Борен лише сказала, що бойові школи знаходяться на екрані радара. Боротьба з можливою шпигунською діяльністю здійснюватиметься власними засобами", – зазначається у статті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-