У польському Катовіце розпочинається глобальна кліматична конференція

У польському Катовіце розпочинається глобальна кліматична конференція

Укрінформ
У місті Катовіце на півдні Польщі розпочинається 24-а Конференція сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP 24) під назвою Changing together (Змінюючи разом).

Свою участь у ній підтвердили, зокрема, 29 президентів і монархів, а також 7 глав МЗС та 82 міністри екології країн світу, інформує власний кореспондент Укрінформу.

Кліматична конференція розпочнеться самітом лідерів під назвою Just transition, яку відкриє президент Польщі Анджей Дуда. Під час неї буде підписано декларацію про забезпечення справедливої і солідарної зміни економічної моделі, що дасть змогу зберегти клімат з одночасним збереженням економічної безпеки та розвитку країн.

Під час обговорень та зустрічей, які триватимуть до 14 грудня, делегати з майже 200 країн мають напрацювати так звану книгу правил з імплементації Паризької кліматичної угоди. Головна мета Паризької кліматичної угоди — не допустити зростання глобальної середньої температури більше 2°C (по можливості – не більше 1,5°C) відносно показників до початку промислової революції, коли людство почало спалювати величезну кількість викопного палива, що призвело до змін клімату. Утримання глобального потепління на рівні 1,5-2°C потребує швидкого зменшення викидів парникових газів у атмосферу до нульового рівня впродовж другої половини ХХІ століття.

Кожна країна зобов'язалася робити внески для досягнення цих двох цілей, так звані "національно визначені внески". Кожні п'ять років держави повинні звітувати про зроблені внески у Секретаріат Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (РКЗК ООН) і ставити нові цілі. Перший звіт країни мають надати у 2023 році.

Саму ж "Книгу правил" Паризької угоди планується прийняти на COP-24 в м. Катовіце.

За інформацією МЗС Польщі, на конференцію до м. Катовіце не приїдуть, зокрема, президенти США, Росії, Франції, України, канцлер ФРН. Але представники цих країн візьмуть участь у заході. Зокрема, Україну на конференції представлятиме міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Читайте також: Росія у Мінську виставляє "ляльок" для обговорення екологічних проблем — Тука

Загалом у конференції може взяти участь до 30 тис. учасників з усього світу.

Польща вживає посилених заходів безпеки для забезпечення проведення COP 24. Зокрема, з 22 листопада Польща тимчасово запровадила контроль на внутрішніх кордонах ЄС, який триватиме до 16 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-