Кремль продовжуватиме агресію, доки не отримає відсіч світу - Форум вільної Росії

Кремль продовжуватиме агресію, доки не отримає відсіч світу - Форум вільної Росії

Укрінформ
Форум вільної Росії засудив дії військового флоту РФ у Керченській протоці і назвав їх черговим актом агресії проти України.

Відповідна заява з приводу інциденту в Керченській протоці була опублікована на сайті організації

"Постійний комітет Форуму вільної Росії категорично засуджує напад російського військового флоту на українські кораблі і закликає міжнародну спільноту відреагувати максимально жорстко на черговий акт агресії проти України", - йдеться у заяві.

Наголошується також, що Постійний комітет Форуму вільної Росії вже неодноразово виступав із засудженням анексії Криму і загалом - російської агресії проти України.

"Вчорашній інцидент - лише один з епізодів триваючої кілька років війни, яку веде путінський режим проти України. Те, що сталося, підтверджує, що Кремль і надалі продовжуватиме агресію і ніколи не зупиниться сам, доки не отримає серйозну відсіч з боку міжнародної спільноти", - йдеться у заяві.

При цьому зауважується, що напад на українські кораблі є прямим порушенням міжнародного права. Згідно з частиною 1 статті 2 Договору між Російською Федерацією та Україною про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, торговельні судна і військові кораблі, а також інші державні судна під прапором Російської Федерації або України, експлуатовані в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі і Керченській протоці свободою судноплавства. Відповідно до статті 4 зазначеного договору, спори між сторонами, пов'язані з тлумаченням і застосуванням цього договору, вирішуються шляхом консультацій і переговорів, а також іншими мирними засобами на вибір сторін. А преамбула цього договору чітко вказує, що всі питання, які стосуються Азовського моря і Керченської протоки, мають вирішуватися тільки мирними засобами спільно або за згодою Росії та України. Цей договір підписаний Російською Федерацією і діє досі, наголосив Постійний комітет Форуму вільної Росії.

"Таким чином, путінський режим вкотре порушив міжнародне право. Порушив грубо і демонстративно, будучи переконаним у своїй безкарності", - йдеться у заяві.

Також наголошується, що цей акт агресії збігся за часом з погіршенням соціально-економічного становища в Росії і значним зниженням рівня підтримки Володимира Путіна. "Судячи з усього, Путін намагається знову відвернути увагу російського народу від внутрішньополітичних проблем, створюючи новий осередок протистояння Росії і Заходу. Зовнішня агресія знову стає засобом зміцнення режиму всередині країни", - йдеться у заяві.

Читайте також: Порошенко і Меркель скоординували дії з підготовки засідання Європейської Ради

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці Росії захопили три українських кораблі, які були спочатку заблоковані, а потім обстріляні росіянами в Керченській протоці. Малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", уражені вогнем противника, втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися.

Президент України Петро Порошенко заявив, що підтримує запровадження воєнного стану через напад РФ на українські кораблі в районі Керченської протоки.

У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада зібралася на позачергове засідання для розгляду питання про запровадження воєнного стану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-