У Берліні вшанували пам'ять жертв Голодомору і протестували проти війни на Донбасі

У Берліні вшанували пам'ять жертв Голодомору і протестували проти війни на Донбасі

Фото, відео
Укрінформ
Одразу дві акції на підтримку України пройшли у суботу ввечері в Берліні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Перед Бранденбурзькими воротами запалили свічки в пам'ять про убитих голодом 85 років тому, вшанували їхню пам'ять хвилиною мовчання і підписали петицію на ім'я канцлера ФРН Ангели Меркель із закликом визнати Голодомор актом геноциду. Велику увагу привернув стіл, на якому були виставлені зразки їжі, якою в 1932-1933 роках змушені були харчуватися жителі районів, що зазнали знищення голодом. Організатором акції виступив активіст Олександр Снідалов.

До демонстрації приєдналися учасники маршу, який пройшов центром міста від Хаусфогтайплатц до Бранденбурзьких воріт. «Пам'ятати означає боротися! Зупинити війну на Донбасі», «Звільнити політичних в'язнів!» - вимагали українці, німці, поляки, росіяни.

«Пан Путін намагається чинити вплив в Європі і Німеччині через такі політичні сили, як Альтернатива для Німеччини, використовувати націоналістичні настрої і дестабілізувати Європу, а не лише Україну. Тим важливіше виходити на подібні акції», - говорить Себастьян, представник нещодавно організованого німецького Союзу пам'яті, який виступив організатором маршу.

За його словами, для Німеччини дуже важливо знати про такі речі, як Голодомор, особливо з урахуванням історії і коли зараз знову є напруженість у зв'язку зі східною політикою. Багато хто у ФРН зовсім не знає про Голодомор, а російські ЗМІ, які чимало людей в Німеччині дивляться і читають, доносять зовсім іншу інформацію, оскільки є інформаційною зброєю Путіна. Себастьян також відзначив наполегливість німецького активіста Рональда Вендлінга, який щотижня проводить, найчастіше одиночні, пікети перед російським посольством. Був він і на суботніх зі своїми плакатами на захист політв'язнів, в тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

У Берліні вшанували пам'ять жертв Голодомору і протестували проти війни на Донбасі / Фото: Танасійчук Ольга. Укрінформ

Читайте також: Голодомор мав на меті зламати дух та ідентичність українців — Трюдо

До акції приєднався і Микита з Калінінграда. Молодий чоловік змушений був виїхати з Росії через його роботу у штабі Олексія Навального. У Калінінграді його не раз затримували і навіть судили за те, що виходив на мітинги. Взяти участь у берлінській акції вирішив тому, що вважає, що те, що відбувається зараз з Олегом Сенцовим, з іншими політв'язнями в Росії, окупація Криму, окупація частини Донбасу, є кричущим порушенням міжнародного права. «Це справжня інтервенція з боку Російської Федерації на території України», - вважає Микита.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-