На кордоні з Україною польські митники

На кордоні з Україною польські митники "погоріли" на хабарях

Укрінформ
Функціонери Центрального антикорупційного бюро (CBA) Польщі затримали 14 нинішніх та колишніх працівників Підкарпатського митно-податкового управління за корупційні дії при наданні українцям документів на повернення ПДВ при вивезенні товарів за межі ЄС.

Про це йдеться в повідомленні CBA Польщі.

“Функціонери CBA встановили, що митники за хабарі підтверджували нібито вивезення товарів за межі ЄС. За кожну таку нелегальну послугу вони брали від громадян України до кількох тисяч злотих. Негласна ставка за послугу становила від 2% до 3% вартості, яка вписувалася у декларацію Tax Free”, - йдеться в повідомленні CBA.

Читайте також: У Польщі розповіли про особливості перевірки на кордонах із країнами ЄС

Функціонери агентства встановили, що діючи на території Підкарпатського воєводства, що межує з Україною, підприємці і торговці оформляли документи з повернення ПДВ для подорожуючих. У цих документах вони вписували неправдиву інформацію щодо продажу товару, якого або взагалі не було, або він був у значно меншій кількості, ніж це вказувалося у декларації з повернення ПДВ. Такого роду декларації згодом потрапляли до митників.

Слідчі встановили, що таким чином митники, яких затримало CBA, здійснили до 200 таких операцій за хабарі.

Затриманих польських митників допитають у відділі Національної прокуратури Підкарпатського воєводства, де їм буде висунуто звинувачення.

Читайте також: Польща підтверджує, що не підпише міграційний пакт ООН

Як інформується, справа матиме свій розвиток і не виключаються подальші затримання.

Відповідно до польського закону про податок на товари і послуги, право на повернення ПДВ (23%) від товарів та послуг, які куплено на території Польщі і вивезено в оригінальному упакуванні за межі ЄС, мають виключно фізичні особи – іноземці, які не мають права на постійне проживання на території Спільноти. Мінімальна вартість товару, на який при купівлі може виписуватися клієнту-іноземцю декларація про повернення ПДВ, зараз становить 200 злотих (близько 1,5 тис. грн).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-