Канада сумнівається, що біженців рохінджа треба негайно повертати до М’янми

Канада сумнівається, що біженців рохінджа треба негайно повертати до М’янми

Укрінформ
Канада не підтримує повернення біженців рохінджа назад до М’янми без створення механізму гарантування їх безпеки.

Таку думку висловив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, повідомляє CBC News.

“Звичайна репатріація без яких-небудь запевнень та підтримки для рохінджа - не обов’язково є найкращим вирішенням. Вони вдалися до втечі через страх зазнати насильства і через те, що насильство дійсно відбувалося”, - сказав Трюдо.

Він наголосив на важливості продовження міжнародної співпраці для убезпечення біженців. “Повернути їх без належної підтримки та захисту буде важко. Саме тому нам слід упевнитися, що ми продовжуємо працювати із міжнародними гуманітарними організаціями, ООН та партнерами-однодумцями над тим, аби люди були в безпеці”, - зазначив прем’єр-міністр Канади.

Трюдо додав, що порушив це питання у спілкуванні із лідером М’янми Аун Сан Су Чжі. “Канада із самого початку була дуже занепокоєна кризою із рохінджа. Це - серйозна гуманітарна катастрофа”, - зауважив він.

Як повідомлялося, уряди азійських держав М’янма та Бангладеш домовились розпочати репатріацію з Бангладеш біженців мусульманської народності рохінджа, що втекли від репресій в М’янмі. Водночас правозахисні групи та лідери громади рохінджа заявляють, що на півночі штату Ракхайн у Мьянмі, де мешкала більшість біженців, не створені умови для репатріації.

Читайте також: Канада визнала злочини проти рохінджа геноцидом

Тим часом у результаті переслідування владою М'янми представників рохінджа, пік якого припав на 2016-2017 роки, країну залишили понад 700 тис. осіб. Згідно з офіційними даними, в зіткненнях загинули понад 400 осіб. За даними міжнародної організації “Лікарі без кордонів", лише за перший місяць зіткнень в регіоні жертвами насильницьких дій стали 6,7 тисяч осіб. Оприлюднений в серпні звіт ООН поклав основну відповідальність за цю кризу та злочини на армію М’янми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-