У Молдові розслідують зв’язки з Росією лідерів опозиції

У Молдові розслідують зв’язки з Росією лідерів опозиції

Укрінформ
Лідери молдавських опозиційних партій Андрій Нестасе ("Платформа "Гідність і правда") і Майя Санду ("Дія і солідарність") можуть стати фігурантами кримінальної справи про державну зраду.

Про це заявив голова парламенту Молдови Андріан Канду за підсумками парламентських слухань з питання про втручання ззовні у внутрішні справи країни, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"На жаль, Майя Санду, Андрій Нестасе та інші особи, про які йшлося в звіті спеціальної парламентської комісії, були втягнуті, свідомо чи ні, у боротьбу проти Республіки Молдова. Такі дії, згідно із законодавством, кваліфікуються як державна зрада", - зазначив спікер.

Звинувачення будуть висунуті, якщо доведуть отримання лідерами опозиції допомоги від фонду Open Dialog під керуванням Людмили Козловської, яку раніше видворили з ЄС за просування інтересів Росії, 

Санду і Нестасе, у свою чергу, заявили, що не підтримують жодних зв'язків з фондом. Обидва вони відмовилися з'явитися на слухання комісії.

Читайте також: До наступного парламенту Молдови проходять чотири партії

За словами Канду, звіт спеціальної парламентської комісії з розслідування діяльності фонду Козловської буде перекладений англійською мовою і направлений представникам інших держав, у тому числі України, які фігурують у звіті.

У резолюції спеціальної комісії зазначається, що згаданий фонд отримував фінансову допомогу від Росії (більш як 2 млн євро) через бізнесмена В'ячеслава Платона, засудженого в Молдові до 18-ти років позбавлення волі за відмивання грошей.

Як повідомлялося, спеціальна парламентська комісія була створена в Молдові на початку жовтня. Головна мета комісії - розслідування фактів втручання фонду Open Dialog у внутрішні справи країни. Раніше молдавські ЗМІ оприлюднили матеріали, які свідчать про те, що Фонд Козловської сплатив поїздки опозиційних політиків до Брюсселя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-