Хто є хто на православній мапі світу

Хто є хто на православній мапі світу

Укрінформ
Скільки православних церков існує в світі та якими є їхні офіційні позиції щодо української автокефалії

На завершальному етапі надання автокефалії ми вирішили розповісти про Вселенську церкву, точніше – про церкви Диптиху (загального переліку). Це необхідно також для того, щоб зрозуміти подальший процес. Після отримання Томосу йде наступний етап – прийняття чи неприйняття нової церкви. Навіть у другому випадку, якщо якась церква не поспішатиме нас визнавати, це не вплине на наш канонічний статус. Хто є хто на українській церковній мапі, як сьогодні розподіляються симпатії та антипатії наших православних сестер?

Православна церква налічує 300 мільйонів вірян. Вона не має централізованої влади чи проводу, це сузір'я незалежних і рівних національних церков, де Вселенський патріарх вшановується, як «перший серед рівних». Йому належить першість честі та служіння.

Церква складається з кількох самокерованих патріархатів і є своєрідною міжнаціональною федерацією, всередині якої кожна помісна церква зберігає свою незалежність.

Титулом «патріарх» називають предстоятелів Православних церков. У давні часи він поширювався лише на очільників п'ятьох древніх Церков, так звану пентархію, список яких було кодифіковано за царюванння Юстиніана. Згодом цей титул було поширено й на митрополита Московського (у XVI ст.), на архієпископів Сербського та Болгарського (поч. XX ст.) і на предстоятеля Румунської Церкви (сер. XX ст.). Грузинська церква називає свого предстоятеля терміном «Католікос».

Після розколу з Католицькою церквою, перше місце зайняв Константинополь.

ДАРУЄ ШАНС ТА ЧЕКАЄ З ЛЮБОВ'Ю

Константинопольська православна церква.

Кафедра (в світській лексиці – столиця) є в Стамбулі.

Фото: Олена Турченюк, Укрінформ
Фото: Олена Турченюк, Укрінформ

Юрисдикція поширюється на Східну і центральну Туреччину, Крит, Патмос, усі грецькі церкви у Європі, Південній Америці, Австралії та Азії та в областях Греції, звільнених від турецької окупації після війни на Балканах, включно з Критом та Македонією, на Українську, Карпаторуську та Албанську православні церкви у США й Канаді.

Вона налічує 3200 парафій та понад 5 млн вірних.

Місія Константинополя, за твердженням його ієрархів, – головування, ініціатива та координація. Це Церква, що виконує обов'язок скликання у згоді та постійних консультаціях з іншими Помісними церквами.

Константинополь є матір'ю-церквою, апеляційною інстанцією та джерелом автокефалії для всіх новітніх церков, і в 2018 році він відгукнувся на прохання України надати автокефалію.

ОБМЕЖИТЬСЯ ПРОТЕСТНИМИ ЗАЯВАМИ

Александрійська Церква.

Її кафедра знаходиться в Александрії (Єгипті).

Юрисдикція – країни Північної, Центральної та Південної Африки.

Благовіщенський собор в Олександрії. Фото: wikipedia
Благовіщенський собор в Олександрії. Фото: wikipedia

За деякими даними, вона налічує 65 єпархій та 1000 парафій. Інтернет-джерела пишуть про 250-300 тисяч вірян у Єгипті та понад шість мільйонів населення Африки.

Юрисдикція патріархату поширюється на 57 африканських країн. Але – як саме рахували африканських православних – на разі не відомо.

Ставлення до автокефалії – більш-менш прогнозоване. Александрійський патріарх Феодор – давній друг РПЦ, протягом семи років він був представником Александрійського престолу при РПЦ, що дало свій відбиток. Він заявляв, що вважає Україну неподільною частиною РПЦ. Він побував в Одесі у кінці вересня, відслужив з місцевим архієреєм – головним представником кремлівського лобі УПЦ МП – літургію та сказав проповідь про необхідність триматися в лоні УПЦ МП. Зазвичай, такі поїздки пов'язують із фінансовими мотивами, але патріарх Феодор має тісні та дружні зв'язки із патріархом Кирилом. Аналітики не вважають, що патріарх піде на розрив із Константинополем, як закликає Москва. Швидше, все обмежиться лише протестними заявами.

НА РОЗРИВ НЕ ПІДЕ

Антіохійська православна церква.

Центр Антіохійської Церкви розташовано в Дамаску.

Фото: wikipedia
Собор в Хамі, Сирія. Фото: wikipedia

Його юрисдикція: Сирія, Ліван, Ірак, Кувейт; низка єпархій в Європі, у Північній та Південній Америках, Австралії.

Особливості становища: Антіохійський патріархат – церква з відчутним російським впливом, церква воюючої Сирії, яка визначилася зі своєю підтримкою Башара Асада, ще серйозніше прив'язавши себе до Росії.

Ставлення до автокефалії Української Церкви прогнозоване, вона не підтримує автокефалію в Україні. Але на розкол із Константинополем не піде.

ПІДТРИМУЄ ВСЕЛЕНСЬКУ ЦЕРКВУ

Єрусалимська православна церква.

Має в юрисдикції: Ізраїль, Йорданію та Палестину. Автономною частиною Єрусалимської Церкви є Синайська Архієпископія з монастирем святої великомучениці Катерини на Синайській горі.

Фото: wikipedia
Фото: wikipedia

Її кафедра – в Єрусалимі.

Особливості становища: Єрусалим приймає мільйони паломників із Росії, а це потужний фінансовий потік. Єрусалимські монастирі й святині також отримують фінансову допомогу з РФ.

Втім, коли стався конфлікт РПЦ із Константинополем, Єрусалимська патріархія звернулася з проханням про святе миро (спеціальна олія – необхідна складова богослужінь) до Константинополя. Це прохання супроводжувалося заявою про непорушність зв'язку Єрусалиму та Константинополя.

ОГОЛОСИЛА КАНОНІЧНУ ВІЙНУ ВСЕЛЕНСЬКІЙ

Російська Церква з центром у Москві. Її юрисдикція – Росія, Білорусь, частково Естонія та Молдова, претендує на юрисдикцію над Україною, країни Середньої Азії, Південна Америка, Південно-Східна Азія, Японія, Корея, Нова Зеландія.

Фото: wikipedia
Фото: wikipedia

РПЦ не веде обліку кількості своїх членів або відвідуваності богослужінь, але заявляє про 34 700 парафій.

Московський Патріархат вважає своєю «канонічною територією» (термін був введений в обіг у 1989 році) територію безлічі суверенних і незалежних держав. Як наслідок, її адміністративно-канонічні підрозділи, перебуваючи в різних країнах, функціонують у різних державно-правових, суспільно-політичних і конфесійно-культурних умовах.

РПЦ зараз фактично оголосила канонічну війну Матері-Церкві й заборонила співслужіння з нею своїм клірикам та причастя – своїм вірним.

ВВАЖАЄ "НЕКАНОНІЧНИМ" РІШЕННЯ КОНСТАНТИНОПОЛЯ

Сербська Церква з кафедрою у Белграді.

Юрисдикція: Сербія, Боснія і Герцеговина, Словенія та Хорватія, вважає своєю канонічною територією Македонію та Чорногорію (котрі це заперечують).

Фото: Роман Сущенко, Укринформ
Фото: Роман Сущенко, Укринформ

Вона налічує 3 500 парафій.

Має свої особливості. Сербська церква – церква з колись імперською ідентичністю – важко переживає втрату останньої.

Її єднають тісні зв'язки із РПЦ. Відтак, й у своїй позиції стосовно української автокефалії Сербська Церква стійко засвідчує своє неприйняття.

НЕ ПЕРЕРИВАЄ СПІЛКУВАННЯ З КОНСТАНТИНОПОЛЕМ

Румунська Церква. Її кафедра – у Бухаресті.

Юрисдикція поширюється на Румунію та Молдову.

Фото: wikipedia
Фото: wikipedia

Вона налічує 11 700 парафій.

Позиція по автокефалії – стримана. Румунська церква двічі повторила нейтральну формулу, закликавши Константинополь та Москву до діалогу. Така позиція «над бійкою» є фактичною підтримкою Вселенського патріархату. Цікаво, що в кінці листопада в Бухаресті відбудеться велика подія для Румунської Церкви – освячення нового національного собору на честь Вознесіння Господнього і св. апостола Андрія. На урочистості запрошено Вселенського патріарха Варфоломія, який вже нібито підтвердив, що приїде до Бухареста. Це означає, що Румунія не перериває свого спілкування з Матір'ю-Церквою.

СТВОРИЛА СПЕЦІАЛЬНУ КОМІСІЮ, ЩОБ ЗАТЯГНУТИ?

Болгарська Церква має кафедру в Софії. Налічує 2600 парафій.

Її юрисдикція – це Болгарія, болгарська діаспора в Західній Європі, Північній та Південній Америці й Австралії.

Собор Олександра Невського у Софії. Фото: wikipedia
Собор Олександра Невського у Софії. Фото: wikipedia

Болгарська православна церква вважалася церквою в орбіті Москви. Втім, для висловлення позиції щодо української автокефалії вона створила спеціальну комісію, що саме по собі є знаком, що вона не буде у терміновому порядку солідаризуватися з Москвою. До того ж, з'явилося розслідування, що Болгарська православна церква вивела з країни та закумулювала в російських банках кілька мільйонів доларів. Такі розслідування свідчать, що журналісти та болгарські органи влади стежать, що саме впливає на позицію їхньої церкви.

ВЗЯЛА ПАУЗУ ТА ТРИМАЄ НЕЙТРАЛІТЕТ

Грузинська Церква (Грузинська апостольська автокефальна православна церква) має кафедру в Тбілісі та налічує 550 парафій.

Її юрисдикція поширюється на Грузію, грузинську діаспору в Європі, у Північній та Південній Америці, Австралії.

Троїцький кафедральний собор, Тбілісі. Фото: wikipedia
Троїцький кафедральний собор, Тбілісі. Фото: wikipedia

1989 року автокефалію Грузинської Церкви підтвердив Константинопольський Патріархат.

Грузинська церква поводиться дуже обережно. Вона не висловила офіційної позиції по українській автокефалії. Хоча в червні один із помітних ієрархів підтримав автокефалію. З одного боку, частина грузинської церкви (Абхазія та Осетія) перебуває під окупацією. З іншого, з РФ її пов'язують давні відносини. Розраховуємо на нейтралітет та поступове визнання української автокефалії.

ЗАКЛИКАЄ ДО ДІАЛОГУ З ЛЮБОВ'Ю

Кіпрська Церква має кафедру в Нікосії. Юрисдикція церкви – Кіпр, де налічується 630 парафій.

Кіпрська церква уникає конфлікту та підтримки РПЦ. Вона говорить з позицій любові й, очевидно, не буде йти в розкол на запрошення РПЦ.

Фото: wikipedia
Фото: wikipedia

Днями сайт Кіпрської Церкви поширив заяву, в якій сказано, що Кіпрська Церква підтримує добрі стосунки з усіма помісними православними Церквами, від Вселенського патріархату і до наймолодшої Церкви Чеських земель і Словаччини, а також, зі Святою Російською Церквою. Також Архієпископія закликає усіх уникати публічних заяв з різкими заголовками, які тільки погіршують ситуацію. Кіпрська Церква сподівається, що всі проблеми будуть вирішені у відвертому діалозі з любов'ю. Крім того, вона висловлює готовність будь-яким чином сприяти в цьому напрямку.

ПІДТРИМУЄ УКРАЇНУ ТА ВСЕЛЕНСЬКУ ЦЕРКВУ

Елладська Церква має кафедру в Афінах.

Вона налічує 8 тис. парафій і деякі джерела кажуть про 8 мільйонів вірних.

Кафедральний собор Благовіщення Пресвятої Богородиці у Афінах. Фото: wikipedia
Кафедральний собор Благовіщення Пресвятої Богородиці у Афінах. Фото: wikipedia

Юрисдикція: Греція, окрім гори Афон та північних територій.

Елладська церква представлена в країні, де з 9,6 млн жителів 8 млн є православними, а клір є держчиновниками.

Греція вважалася країною, яка прихильно ставилася до Росії. Скандал із висилкою російських дипломатів за спробу підкупу Росією грецького священства викликав резонанс, але чи вистачить надовго грецькому уряду стійкості – сказати важко. Людина, яку вважають драйвером очищення церкви – Нікос Котзіас, міністр зовнішніх справ – кілька тижнів тому подав у відставку. Але як не ставилася б грецька влада до українського питання, безумовно, Грецька церква підтримуватиме Константинополь.

НЕ ВІДМОВИТЬСЯ ВІД ВСЕЛЕНСЬКОЇ ЦЕРКВИ

Албанська Церква має кафедру в Тірані, вона налічує 900 парафій.

Юрисдикція поширена лише на Албанію. Вона вважається церквою грецького впливу та грецького кола. Вона швидше за все досить швидко визнає українську автокефалію.

НА КОНФРОНТАЦІЮ ІЗ ВСЕЛЕНСЬКОЮ ЦЕРКВОЮ НЕ ПІДЕ

Польська Церква має кафедру в Варшаві, налічує, за різними джерелами, від 240 до 437 парафій.

Юрисдикція: Польща та діаспора в Південній Америці.

Кафедральний собор Святої Марії Магдалини у Варшаві. Фото: wikipedia
Кафедральний собор Святої Марії Магдалини у Варшаві. Фото: wikipedia

Польська православна церква підтримує Росію. З початку автокефального процесу польський митрополит Савва відправив Вселенському патріарху листа, в якому пропонував провести Всеправославний собор. Спочатку така непряма підтримка Москви не мала публічного підтвердження. Що дозволяє припускати, що Польща займе нейтральну позицію. А напередодні об'єднавчого Собору в Україні собор єпископів Польської православної церкви підтримав раніше висловлену позицію про те, що "церковне життя канонічної Православної Церкви має ґрунтуватися на канонах, заявив, що не визнає відновлення єпископського сану УПЦ КП й УАПЦ та закликав до скликання всеправославного собору. При цьому не припускаємо можливості, що поляки підуть на розрив із Константинополем.

ОБЕРЕЖНЕ ОЧІКУВАННЯ

Церква Чеських земель та Словакії має кафедру в Пряшеві, налічує 249 парафій.

Очільник цієї церкви висловив свою помірковану підтримку «канонічній УПЦ МП», але, в цілому, – її позиція аморфна й досі формується.

Церква Чеських земель та Словакії. Фото: wikipedia
Церква Чеських земель та Словакії. Фото: wikipedia

*   *   *

Ось такі розклади. Історія надання української автокефалії – сповнена приємних сюрпризів, несподіваних інтриг, цікавих розворотів. Вона лише частково підпорядковується прийнятій у політичних, суспільних та міжнародних відносинах логіці. Тут має значення все: думка митрополита чи предстоятеля певної церкви, що прийшла йому останньою після вечірньої молитви, настрій великого монастиря, враження від розповіді українського паломника, і лише в другу чергу – давня дружба з патріархом Кирилом, спонсорська допомога Москви (змилуйтеся, вона СРСР не зберегла, а церковний світ – окрема тема, це не Варшавський договір), міркування урядів, геополітика. Всі ці фактори другої групи – лише додаткові й аж ніяк не визначальні. Тому, беремо цей шанс і... творимо нову церкву. І якщо у нас все вийде, то до нас просто не можливо буде не прийти. Бо запрошуватимуть у гості всі святі Київського Неба.

Лана Самохвалова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-