Канцлер Австрії заявляє про “однозначні докази” у справі російського шпигуна

Канцлер Австрії заявляє про “однозначні докази” у справі російського шпигуна

Укрінформ
Федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц переконаний, що у справі обвинуваченого в шпигунстві на російську військову розвідку відставного полковника австрійської армії буде обвинувальний вирок, адже докази є "дуже однозначні", однак вирішуватиме суд.

Про це очільник австрійського уряду заявив під час прес-конференції у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Відповідно до інформації у справі, якою я володію, у цьому випадку буде обвинувальний вирок, але ще раз – це справа незалежних судів", - сказав він.

Курц підкреслив, що у справі обвинуваченого у шпигунстві на Росію "є однозначні докази, конфісковані речові докази, відбулося грошові перекази". Тепер справа – за органами юстиції. "Я, як федеральний канцлер, не вирішую, чи буде обвинувачений засуджений. Це, слава Богу, в Австрії роблять незалежні суди", - сказав він.

Читайте також: Австрійські ЗМІ пишуть про “чорну смугу” російської розвідки

Кацлер також повідомив, що з огляду на наявну інформацію уряд не міг промовчати та не поінформувати громадськість та російську сторону, зробивши вигляд, що це його не хвилює. "Ми висловили своє обурення та чітко дали зрозуміти, що це неприйнятно... Ми маємо дуже чіткий погляд на речі, дуже чіткий погляд на Росію. Це означає, ми хочемо бути в діалозі, але ми знаємо, що в Нідерландах відбулося, що у Великій Британії відбулося. І ми заявили про солідарність з нашими європейськими партнерами. І коли шпіонаж у нас відбувається, незалежно від того, з боку якої країни, то ми це вважаємо неприйнятним і будемо з цим боротися", - наголосив він.

За словами очільника австрійського уряду, також буде перевірено, чи це одиничний випадок, чи "існує ціла мережа".

Курц ще раз заявив, що інцидент зі шпигуном не призведе до покращення відносин між ЄС та Росією, однак зазначив, що важливо зберігати канали комунікації з Росією, оскільки "довготривалий мир на нашому континенті можливий лише з Росією, а не у протистоянні з нею".

При цьому Австрія, за словами Курца, не розглядає одноосібних кроків як реакції на інцидент, а дискусія щодо реакції на подібні випадки ведеться на рівні ЄС. "Ми поінформували наших європейських партнерів. Тема відносин між ЄС та Росією регулярно обговорюється на європейському рівні. Дискусії з цього приводу будуть там. Окремих австрійських кроків в цьому напрямку не буде", - сказав він.

Як повідомлялося, 9 листопада в Австрії оприлюднили інформацію про виявлення колишнього полковника австрійської армії, який з 1990-х років і до 2018 року шпигував для російської військової розвідки (ГРУ). Згідно з інформацією австрійських ЗМІ, полковник вийшов на пенсію близько 5 років тому, однак і надалі працював на росіян.

12 листопада земельний суд Зальцбурга відхилив клопотання прокуратури Зальцбурга щодо взяття під варту обвинуваченого у шпигунстві полковника, мотивувавши тим, що небезпеки втечі підозрюваного немає. Тим не менше, суд постановив забрати у 70-річного полковника-пенсіонера паспорт та зобов’язав його щоденно з’являтися до місцевого поліцейського відділку, а також негайно повідомляти суд про будь-яку зміну свого місця проживання.

Прокуратура Зальцбурга подала апеляцію на рішення суду.

Адвокат обвинуваченого у шпигунстві екс-офіцера заявив про невинуватість свого підопічного.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-