Австрійський полковник-шпигун хотів вийти з гри у 2006, але ГРУ не дозволило – ЗМІ

Австрійський полковник-шпигун хотів вийти з гри у 2006, але ГРУ не дозволило – ЗМІ

Укрінформ
Полковник австрійської армії, який з 1990-х років працював на російську військову розвідку, хотів у 2006 році припинити шпигунську діяльність, та куратори не дозволили.

Про це пише австрійська газета Kronen Zeitung.

"Вилучені документи свідчать, що полковник намагався ще у 2006 році полишити шпигунську діяльність – але російська служба цього не дозволила", – йдеться у публікації.

За даними видання, чоловік, займаючись непримітною діяльністю на одній із керівних посад в австрійській армії, що два тижні контактував зі своїм російським зв’язковим "Юрієм". Завдання отримував через радіоприймач, для передачі своїх донесень він використовував листи з тайнописом, а також передавав інформацію росіянам безпосередньо за допомогою супутникового зв’язку.

Ці відомості стосувалися повітряних сил Австрії, артилерійських систем та брифінгів. Незадовго до свого провалу шпигун повідомляв про міграційну ситуацію в Австрії, а також склав детальну оцінку особистостей ряду високопоставлених офіцерів австрійської армії. За свою діяльність отримав від росіян 300 тис. євро.

Зазначається, що росіяни отримали інформацію про можливе викриття їхнього агента, після чого дали йому вказівку знищити всі матеріали, які можуть його скомпрометувати. Втім, шпигун уже перебував під наглядом і йому не вдалося це зробити. В нього конфісковано, окрім наданих росіянами засобів зв’язку, ноутбуки, дослідження вмісту яких триває.

Читайте також: Затриманий австрійський полковник з 90-х шпигував на користь Москви — Курц

Австрійська газета Die Presse повідомляє, що за 70-річним шпигуном із Зальцбурга стежили після того, як австрійська сторона отримала декілька тижнів тому інформацію від іноземної спецслужби. Після того, як затриманому надали докази його шпигунської діяльності, він в усьому зізнався: "Він повністю визнав свою провину та погоджується з усім".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-