У Варшаві скасували марш націоналістів на день незалежності

У Варшаві скасували марш націоналістів на день незалежності

Укрінформ
Мер Варшави Ганна Гронкевич-Вальц скасувала з міркувань безпеки проведення 11 листопада, у день незалежності Польщі, традиційного маршу націоналістів під назвою "Марш незалежності".

Президент Польщі Анджей Дуда і глава польського уряду Матеуш Моравецький після цього рішення мера Варшави домовилися організувати єдиний великий марш без жодних партійних символів, який очолять перші особи польської держави, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Я заборонила "Марш незалежності", прийняла таке рішення, яке особисто підписала", - повідомила Гронкевич-Вальц.

Вона зазначила, що це рішення прийнято з міркувань безпеки і нинішніх проблем в поліції. У протесті проти низьких зарплат, польські поліцейські масово беруть відпустки за свій рахунок або лікарняні. Відтак, для забезпечення порядку у день незалежності у Варшаві поліцейським пообіцяли навіть премії у розмірі 1 тис. злотих (понад 7 тис. грн).

Після рішення мера Варшави відбулася позапланова зустріч президента з прем’єром, у результаті якої вирішено провести єдиний національних марш під національними біло-червоними прапорами і без партійних символів та плакатів. На марш буде запрошено усіх колишніх президентів та прем’єрів.

Голова товариства "Марш незалежності", яке організовувало націоналістичний марш, Роберт Бонкевич закликав президента РП Дуду почекати з організацією іншого маршу доти, доки суд не розгляне апеляцію націоналістів на заборону проведення свого маршу. Він висловив упевненість, шо суд стане на їхній бік і марш усе ж таки дозволять провести.

Читайте також: Польща заборонила екстрадицію до РФ українця, який зводив укріплення на Донбасі

Марш незалежності щороку 11 листопада організовують у Варшаві крайні націоналістичні організації, зокрема Національно-радикальний табір, Загальнопольська молодь, Національний рух. Торік в ньому взяли участь близько 100 тис. учасників з усієї Польщі та представники націоналістичних рухів з-за кордону, зокрема Італії, Угорщини, Словаччини тощо.

Два дні тому мер Вроцлава Рафал Дуткевич також заборонив марш націоналістів у цьому місті в день незалежності РП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-