У Празі назвали міст на честь українського дисидента

У Празі назвали міст на честь українського дисидента

Фото, відео
Укрінформ
У Празі відбулося відкриття мосту на честь українського дисидента Василя Макуха, який 50 років тому у Києві вчинив акт самоспалення на знак протесту проти окупації Чехословаччини радянськими військами.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Рішення назвати пішохідний міст через річку Ботіч у районі Вршовіце іменем Макуха схвалила міська рада Праги у травні 2018 року, повідомив український посол у Чехії Євген Перебийніс у Facebook.

Участь у події взяли сенаторка Рената Хмелова, майбутня голова району Прага 10, перша заступниця адміністрації району від Партії піратів Яна Комрскова, директор Інституту з досліджень тоталітарних режимів Зденєк Газдра та активісти, які багато років тому розпочали процес присвоєння одному з об'єктів імені Макуха, – україністка Ріта Кіндлерова, Богдан Райчинець та інші.

Після урочистого відкриття пам’ятної таблички на містку пролунали український і чеський гімни.

"Комуністична влада дуже довго замовчувала цей вчинок, вона боялася таких імен, як Макух, Палах, тому що знала, що своїми «живими факелами» вони можуть розбудити суспільство. Українці намагалися підтримувати чехословаків у важкі часи, а зараз Чехія віддячила нам, і за це я хочу подякувати!", – сказав у своїй промові посол України Євген Перебийніс.

Читайте також: Прага привітала Сенцова і нагадала про десятки українців у російських тюрмах

Директор Інституту тоталітарних режимів Чехії Зденєк Газтра зазначив, що цей день "відкрив міст між Прагою та Києвом, міст, який має з'єднувати минуле з сучасністю та нагадувати про демократичні цінності, які в Україні і Чехословаччині завжди були на першому місці".

5 листопада 1968 року Макух на Хрещатику в Києві вчинив акт самоспалення, вигукуючи "Геть окупантів!", "Хай живе вільна Україна!", "Геть з окупованої Чехословаччини!".

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-