ОБСЄ розслідує порушення прав геїв у Чечні

ОБСЄ розслідує порушення прав геїв у Чечні

Укрінформ
ОБСЄ проведе розслідування інформації про масові переслідування представників ЛГБТ-спільноти у Чечні.

Про це заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Канада засуджує серйозні порушення прав людини і зловживання стосовно представників ЛГБТ-спільноти у Чечні. З огляду на тривалу неспроможність Росії відповісти на порушені ще в серпні Канадою та 15 іншими державами-членами ОБСЄ запитання, ми застосували московський механізм ОБСЄ та започаткували експертну комісію із пошуку фактів, що розгляне ці порушення та зловживання, які чиняться із січня 2017 року”, - сказала Фріланд.

Вона зауважила, що експертів новоутвореної комісії попросять підготувати рекомендації стосовно бажаних дій. “На додачу до встановлення та повідомлення про факти, ми заохочуємо комісію експертів підготувати рекомендації РФ, ОБСЄ та міжнародній спільноті стосовно можливих відповідей на порушені питання. Бездіяльність у цій ситуації сприятиме поширенню атмосфери безкарності для порушників прав людини”, - наголосила міністр.

Читайте також: Amnesty принесла Путіну 169 тисяч підписів за російських правозахисників

Нагадаємо: ще минулого квітня «Нова газета» опублікувала розслідування про те, що в Чечні розгорнуто кампанію насильства і переслідувань людей нетрадиційної сексуальної орієнтації. Згодом у ЗМІ з’явилася інформація, що затриманих у Чечні геїв поміщають у секретну в'язницю в Аргуні. Пізніше цю інформацію підтвердили і міжнародні правозахисні організації. Реагуючи на це, Канада організувала програму переселення чеченських геїв, яку певний час тримала у секреті.

Згідно з даними правозахисних організацій, переслідування геїв у Чечні не припинилося досі.

Фото: MARK BLINCH/THE GLOBE AND MAIL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-