Заходу варто було б більше знати про думку українців щодо НАТО – експерт

Заходу варто було б більше знати про думку українців щодо НАТО – експерт

Укрінформ
Закордонне експертне співтовариство не зовсім в курсі трансформацій у сприйнятті українськими громадянами НАТО і їхніх прагнень в цьому контексті.

Таку думку висловив кореспондентові Укрінформу аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім.Ілька Кучеріва Руслан Кермач, який виступив у берлінському Інституті європейської політики з доповіддю «Україна рухається до НАТО: передвиборний інструмент або стратегічна безпекова мета».

«Поки, на жаль, не відчувається дуже високого інтересу до цієї теми. Можливо, це продиктовано тим, що в західному експертному середовищі немає чіткого усвідомлення важливості тих трансформацій, які відбуваються зараз у суспільній свідомості, а також державної політики України», - сказав Кермач.

Читайте також: НАТО і ООН оновили декларацію щодо двосторонньої співпраці

Експерт зазначив, що на рівні державної політики схвалюються далекосяжні зміни, і тому дуже важливо, щоб у західному експертному середовищі було розуміння, чим саме це викликано.

Аналітик вважає, що слід бути дуже уважними і з меседжами, які ми посилаємо Заходу. Проблема в тому, що багато років Київ через протирічя всередині політичних еліт не посилав чітких сигналів, ведучи «зигзагоподібну політику» в питанні інтеграції, що жодним чином не сприяло формуванню уявлення про країну як про надійного і передбачуваного партнера.

Читайте також: Столтенберг: Маємо проводити навчання і збільшити свою військову присутність

Що стосується впливу дискусії навколо НАТО в ході майбутньої передвиборної кампанії, то, за дослідженнями Фонду, лінія буде проходити між прихильниками євроатлантичної інтеграції та тими, хто просуває ідею позаблоковості. Політсили проросійської орієнтації будуть наполягати на тому, що позаблоковість є кращою гарантією безпеки для України. При цьому аналітик визнав, що мобілізувати людей, які виступають проти НАТО, набагато простіше з урахуванням існування ідеологічних кліше і стереотипів, які вбивалися в голови з покоління в покоління, зокрема про те, що НАТО – агресивний блок (в цьому до цих пір переконані майже 30% опитаних українців).

"Роками деякі безвідповідальні політики та їх політтехнологи активно працювали не над консолідацією і об'єднанням нації, а над тим, щоб поглиблювати наявні відмінності. І сьогодні багато політичні проблеми і війна – це спадщина подібних політичних кампаній в Україні протягом останніх 15 років", - зазначив Кермач.

Читайте також: Росія активно посилює військову компоненту в Азовському морі — Турчинов

За його словами, є потенціал того, що карта НАТО буде розігруватися в передвиборний період, але незрозуміло, якою мірою, оскільки це досить чутливе питання, але не пріоритетне на порядку денному виборців, яких більшою мірою хвилює економіка, інфляція, корупція і війна на Донбасі.

Кермач представив цифри, що говорять про досить велику підтримку ідеї вступу України в НАТО, яка незмінно зростала після 2014 року на тлі зниження підтримки ідеї блокування з Росією та структурами безпеки СНД. Так, 42% українців підтримують вступ країни в НАТО, 35% - позаблоковий статус і лише 6% виступають за військовий союз з РФ та іншими країнами СНД. При цьому в західних регіонах прихильниками НАТО є 71% населення, у центрі з 52%, на сході – 32%, на півдні – лише 20%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-