"Друг Путіна" Пригожин причетний до вбивств і випробування отрут у Сирії - ЗМІ

Укрінформ
Люди, які мають відношення до підприємця Євгена Пригожина, відомого як "кухар Путіна", можуть бути причетні до отруєнь і вбивств, випробувань бойових отрут у Сирії, а також до злочинів в Україні.

Про це йдеться у розслідуванні журналіста "Новой газеты" Дениса Короткова.

У розслідуванні "Кухар любить чим гостріше" йдеться про такого собі Валерія Амельченка, який за власним зізнанням, приймав кримінальні замовлення від людей Євгена Пригожина. Зокрема, Амельченко стверджує, що їздив до Сирії, де тестував отрути на полонених бойовиках "сламської держави".

Одним із авторів отрут журналіст називає такого собі фармацевта Олега Симонова. За словами Амельченка, Симонов був причетний до отруєння чоловіка юриста Фонду боротьби з корупцією Любові Соболь соціолога Сергія Мохова. Сам Симонов помер у травні 2017 року - його знайшли мертвим у ванні з відкоркованою пляшкою спиртного, хоча він, як стверджує газета, не пив і не вживав наркотиків.

Читайте також: Отруєння Верзілова пов'язано із загибеллю російських журналістів у ЦАР - Ходорковський

Амельченко також розповів, що брав участь в інсценуванні ДТП з підприємницею, у якої був майновий спір з Пригожиним, а також приїжджав до Сочі для побиття опозиційного блогера Антона Грищенка. За даними видання, у 2016 році Амельченко і Симонов їздили в Псков з метою "провчити блогера" та активіста "Яблока" Сергія Тихонова. Йому вкололи невідомий препарат на вулиці, після чого він помер. Амельченко нібито виконував у структурах Пригожина "особливі доручення по лінії служби безпеки". Керував його роботою один з авторів "Фабрики тролів" і колишній співробітник Пригожина Леонід Михайлов.

У 2014-2016 роках Амельченко і його людям доводилося працювати в Україні, як в ОРДЛО, так і на території, контрольованій центральним урядом. Але про цю частину своєї діяльності Амельченко розповісти не встиг.

Читайте також: У Росії журналістам "Нової газети" погрожують розправою

Він зник під час підготовки публікації. За словами Короткова, востаннє вони бачилися у кав'ярні увечері 2 жовтня. Того ж дня увечері Амельченко зателефонував журналісту і розповів, що за ним стежать. Після цього два його телефони і черевик знайшов за гаражами мешканець будинку на Ленінському проспекті. Поліція РФ оголосила Амельченка в розшук.

Як повідомлялося, напередодні публікації розслідування до редакції "Новой газеты" надіслали траурний вінок і відрізану баранячу голову. З посилкою було дві записки з текстом: "Денис Коротков - зрадник Батьківщини!" і "Головному редактору "Новой Газеты" з привітом Вам і Короткову".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-