У Варшаві демонтують пам’ятник вдячності радянським солдатам

У Варшаві демонтують пам’ятник вдячності радянським солдатам

Укрінформ
У Скаришевському парку Варшави триває демонтаж пам’ятника вдячності радянським солдатам відповідно до закону про декомунізацію в Польщі.

Свій протест із цього приводу вже висловило МЗС РФ, яке назвало демонтаж “переписуванням історії”, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Демонтований пам'ятник буде передано Інституту національної пам’яті Польщі”,- повідомила з цього приводу речник варшавської мерії Агнєшка Кломб. 

Як зазначають у мерії міста, демонтаж розпочався у середу і має завершитися у четвер. На цьому місці управління озеленення Варшави планує створити алею. 

В ІНП Польщі раніше повідомляли, що пам’ятник буде перевезено до Підборська на північному заході Польщі, де створюється музей Холодної війни. 

Читайте також: Рада сьогодні розгляне передачу Андріївської церкви Вселенському Патріархату

Речниця МЗС Росії Марія Захарова під час брифінгу в середу висловила протест з приводу демонтажу пам’ятника. За її словами, це класичний приклад “переписування історії”.

У відповідності із законом про заборону пропагування символів тоталітаризму, органи місцевої влади Польщі мають усунути з публічного простору всі об’єкти і символи тоталітарної епохи. 

Монумент вдячності радянським солдатам споруджено в 1946 році на могилі, де було поховано в 1944 році 26 радянських солдат. У 1968 році після ремонтних робіт останки загиблих було перенесено на кладовище радянських солдат у Варшаві, а пам'ятник пересунуто у глибину Скаришевського парку.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-