В Австрії судять підпільників-радикалів, які закликали Путіна

В Австрії судять підпільників-радикалів, які закликали Путіна "ввести війська"

Укрінформ
В Австрії розпочався судовий процес над членами підпільної радикальної організації "Staatenbund Osterreich" ("Конфедерація Австрія"), в основі якої лежить заперечення легітимності існування австрійської держави та її законів.

Обвинувачені виступали за повалення влади та створення перехідного військового уряду, а самозвана "президентка" "Конфедерації Австрія" навіть зверталася до президента РФ Володимира Путіна з проханням ввести війська та передати їй владу, повідомляє кореспондент Укрінформу в Австрії.

"Президентка" звернулася до свого російського "колеги" Володимира Путіна: вона написала йому й попросила допомоги – він міг би ввести війська до Австрії і потім передати їй владу", - заявила сторона обвинувачення під час процесу в кримінальному суді Граца (федеральна земля Штирія).

Прихильники "Staatenbund Osterreich" належать до так званих "Staatsverweigerer" ("ті, які заперечують державу") – осіб, які не визнають законів держави, створюють паралельне суспільство, підпільно виготовляють свої посвідчення особи, водійські права та інші "документи" й "довідки". Згідно з даними австрійської прокуратури, всього в Австрії налічується близько 2700 прихильників "Конфедерації Австрія".

Очолила засновану у 2015 році організацію самозвана "президент" Моніка Унгер, колишній місцевий політик від ультраправої "Австрійської партії свободи"(FPO). Вона разом з іще 26 особами була затримана під час рейдів по всій країні у квітні минулого року. Наразі перед судом постали 14 членів організації, включаючи "президентку", яка разом з іще 5-ма особами перебувають під арештом. Вони обвинувачують у державній зраді, участі у ворожому до державі утворенні, а також в шахрайстві (члени організації платили різноманітні внески, які концентрувалися в руках "президента").

За інформацією прокуратури, обвинувачені планували створити "перехідний уряд" за допомогою військових. З цією метою вони комунікували з військовими, спонукаючи їх долучитися до "спільної справи". Також планувалося заарештувати членів федерального та земельного урядів, інших представників влади: з цієї метою з серпня 2016 по квітень 2017 року було видано навіть "ордери на арешт" 216 осіб.

Зазначається, що саме після того, як військових не вдалося залучити, "президент" Моніка Унгер і зверталася з листом до Путіна ввести війська, де, зокрема, скаржилася, що "австрійські чиновники не сприймають її серйозно".

Надалі члени організації почали здійснювати кампанію залякування чиновників, розсилаючи їм, зокрема, листи з погрозами. У квітні 2917 року також планувалося захопити місцевий суд у Граці, щоб там вчинити "народне правосуддя", заявили в прокуратурі Австрії.

Читайте також: Австрійським ультраправим дорікнули підтримкою анексії Криму та зв’язками з Кремлем

Австрійські прокурори також зазначають, що "Staatenbund Osterreich" схожа за своєю суттю до руху "рейхсбюргерів" (Reichsburgern) - ультраправого руху в Німеччині, прихильники якого не визнають легітимність існування Федеративної Республіки Німеччина та вважають себе громадянами "Другого німецького Рейху". Під час судового процесу вони вказали на те, що в Німеччині вже були смерті, пов’язані з членами цього руху, а тому потрібно з усієї серйозністю ставитися і до прихильників "Staatenbund Osterreich".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-