Літак Качинського: Польща розраховує, що РФ виконає вимоги ПАРЄ

Літак Качинського: Польща розраховує, що РФ виконає вимоги ПАРЄ

Заява
Укрінформ
Польща розраховує на виконання Росією резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи щодо повернення уламків розбитого літака Ту-154М екс-президента Лєха Качинського.

Про це йдеться в заяві МЗС Польщі.

"Прийняття у ПАРЄ резолюції є однозначним сигналом для російської сторони щодо критичної позиції міжнародної спільноти у питанні безправного і занадто тривалого утримання польської власності. Ми розраховуємо, що це схилить російську сторону до здійснення реальних кроків щодо повернення без зволікань уламків польського літака", - йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

У прийнятій у п'ятницю резолюції вказується, що передача має відбутися після консультації з польськими експертами і таким чином, щоб це запобігло подальшому погіршенню його (літака - ред.) стану як доказу у справі.

Згідно з резолюцією, продовження утримання літака на території РФ не має юридичних підстав, а також раціонального і практичного обгрунтування.

ПАРЄ також відкинула аргумент Росії, що уламки літака слідчим органам РФ потрібні в інтересах власного слідства. Відтак, сам факт тривалого утримання уламків літака визнано зловживанням російської сторони.

ПАРЄ закликала Москву і Варшаву до співпраці у питанні Смоленського слідства і надання усіляких доказових матеріалів.

Упродовж 12 місяців у ПАРЄ буде підготовлено звіт з виконання резолюції.

Як повідомлялося, 10 квітня 2010 року біля військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, на якому польська державна делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, що були на борту: президентське подружжя Леха і Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Читайте також: ПАРЄ вимагає від Росії передати Польщі уламки літака Качинського

Міждержавний авіаційний комітет (МАК) у Москві в 2011 році назвав причиною аварії літака помилку пілотів, які пішли на посадку в умовах поганої видимості. Польща, провівши своє розслідування, у 2011 році також дійшла висновку про помилку пілотів, але додатково поклала провину за те, що сталося, на російських диспетчерів. Росія вини диспетчерів у катастрофі літака не визнала.

У 2016 році Польща відновила розслідування авіакатастрофи під Смоленськом, в рамках якого, серед іншого, упродовж двох років було ексгумовано тіла усіх загиблих. У березні 2016 року тодішній міністр національної оборони, чинний голова Смоленської підкомісії Польщі Антоній Мацеревич заявив, що причиною аварії міг стати теракт.

Польща вже багато років поспіль просить Росію віддати уламки розбитого літака, але Росія відмовляється це зробити, мотивуючи це проведенням російського слідства у справі катастрофи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-