Ракета

Ракета "Союз" могла впасти через несправність клапана - ЗМІ

Укрінформ
Несправність одного з клапанів спровокувала аварію першого ступеня ракети "Союз-ФГ" після запуску з Байконура.

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на джерело, знайоме з ходом розслідування.

"Попередньо держкомісія встановила, що на ракеті був несправний дренажно-запобіжний клапан бака окислювача, під час його відкриття газ, що витікає, відводить бічний блок від центрального блоку, але він був несправний і не спрацював", - цитує ЗМІ джерело.

Тим часом, як наголошується, перед стартом клапан пройшов всі стадії перевірки.

"Перед стартом він був відкритий, потім, як і належить, його закрили", - сказав він.

Після заправки баків ракети через цей клапан скидається надлишок кисню. "За кілька хвилин до пуску його закривають. Він мав відкритися після відділення бічного блоку для його відведення від центрального, але цього не сталося", - пояснило джерело.

Раніше повідомлялося, що причиною аварії під час запуску ракети "Союз-ФГ" могло стати погане кріплення бічних блоків другого ступеня ракети-носія.

Читайте також: Російські ЗМІ з'ясували можливу причину аварії ракети "Союз"

Аварія сталася в четвер. Через дві хвилини після старту під час відділення бічних блоків першого ступеня від центрального блоку другого ступеня ракети-носія спусковий апарат з космонавтами здійснив аварійну посадку. Екіпаж залишився живий.

Ракета "Союз" стартувала з "Гагарінського старту" Байконура вранці 11 жовтня. У складі експедиції, яка мала відправитися на Міжнародну космічну станцію, - космонавт "Роскосмосу" Олексій Овчинін і астронавт НАСА Нік Хейг. Третє місце на кораблі зайняв контейнер з вантажем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-