У Німеччині за рік нарахували 2 мільйони кібератак на держустанови

У Німеччині за рік нарахували 2 мільйони кібератак на держустанови

Укрінформ
У Німеччині число кібератак на державні установи постійно зростає, а самі вони стають все більш витонченими.

Такий висновок міститься в доповіді Федерального відомства з безпеки у сфері інформаційної техніки (BSI) "Ситуація у сфері інформаційно-технологічної безпеки", представленій у четвер у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Кібератаки на урядові мережі відбуваються щодня. Це як нецільові масовані атаки, так і цілеспрямовані", - йдеться у звіті, який представили журналістам міністр внутрішніх справ Хорст Зеехофер і глава Федерального відомства з інформаційної безпеки ФРН (BSI) Арне Шенбом.

За словами Шенбома, лише за минулий рік на державні, урядові структури Німеччини було скоєно 2 млн нападів.

За даними BSI, кількість різних шкідливих програм перевищила 800 мільйонів. Щодня список поповнюється близько 390 тисячами нових варіантів.

Найчастіше зустрічаються електронні листи зі шкідливими програмами. Щомісяця фахівці перехоплюють у середньому 28 тис. таких електронних листів, перш ніж ті досягають поштової скриньки одержувачів.

Читайте також: Австралія приєдналася до кампанії з протидії російським кібератакам

Серед особливо "привабливих" цілей, які викликають найбільше побоювань, - об'єкти критичної інфраструктури, в першу чергу, телекомунікації та енергетики. У період з 1 липня 2017 року по 31 травня 2018 року BSI отримав 145 повідомлень про інциденти в цьому секторі.

Водночас дещо знизилася активність хакерів-вимагачів, котрі промишляють впровадженням шкідливих програм, таких як Petya/NotPetya у 2017 році, що блокують доступ до даних і системи, вимагаючи викуп за активацію. Ці віруси, а також WannaCry призвели до збитків в розмірі не менш як 300 млн доларів.

"Комбінація нової якості атак і збільшення обсягів цифрової обробки виводить рівень загрози на нову висоту", - попереджають фахівці. Ситуація напружена як для держави, так і для користувачів, заявив глава МВС Хорст Зеехофер. Він звернув увагу на те, що кібератаки та їх агенти стали "більш гнучкими і професійними". У цій ситуації міністр бачить 2 головних завдання: побудова надійного кібер-захисту та ухвалення нового закону про IT-безпеку 2.0, імовірно, наступного року. BSI обіцяють зміцнити персоналом і технічними зв'язками з кримінальною поліцією, контррозвідкою і Міноборони.

Керівник BSI запевнив, що високопрофесійні атаки останніх місяців проти енергетичних компаній і МЗС були успішно відбиті. "Ми вважаємо загрозу великою, але робимо все, щоб їй запобігти, будемо шукати нові рішення", - сказав він.

Доповідь охоплює період з липня 2017 по травень 2018 року. У ній перераховані випадки нападів на комп'ютерні системи ФРН з боку хакерських груп, таких, як APT28, CozyBear, Emissary-Panda, WannaCry, NotPetya, eFail und Spectre.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-