Польська PGNiG підпише два

Польська PGNiG підпише два "довгих" контракти на скраплений газ

Укрінформ
Польща до кінця року підпише два довгострокових контракти на поставки скрапленого газу (LNG).

Про це повідомив заступник глави правління компаніх PGNiG з торговельних питань Мацей Возняк, передає власний кореспондент Укрінформу.

"До кінця року компанія підпише принаймні два нових контракти на постачання LNG", - заявив Возняк.

За його словами, скраплений газ, який Польща планує купити, є дешевшим за російський.

"Він буде дешевшим за російський. Ми говоримо про вартість газу, транспортування і розвантаження. Усе разом коштуватиме дешевше, ніж зараз Газпром пропонує Польщі", - заявив Возняк.

Він додав, що газ LNG є більш конкурентним, ніж російський.

Так званий Ямальський контракт між Польщею та Росією, що був підписаний в 1996 році, і згодом був продовжений, передбачає поставки щороку близько 10 млрд кубометрів газу. Згідно з вимушеною формулою "бери або плати" (take-or-pay), яку Газпром нав'язав польській компанії, PGNiG мусить купувати щороку (до 2022 року) не менш ніж 8,7 млрд кубометрів газу.

Читайте також: Газпром оскаржив рішення суду у ціновому спорі з польською PGNiG

Зараз Польща намагається диверсифікувати джерела поставок енергоносіїв, зменшуючи залежність від Росії. Для Польщі ключовим є будівництво Балтійського трубопроводу (Baltic Pipe), яким з 2022 року Варшава має намір постачати на польський ринок газ із Норвегії. Польща також купує зріджений газ (LNG), який торік становив 13% портфелю, завдяки імпорту газу із США, Катару та Норвегії. Влітку Польща підписала 20-річний контракт з американськими компаніями щодо постачання зрідженого газу із США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-