У Польщі знайшли залишки трьох ядерних баз СРСР

У Польщі знайшли залишки трьох ядерних баз СРСР

Укрінформ
На заході Польщі польський дослідник Гжегож Кяршис виявив елементи трьох колишніх радянських баз, де мали зберігатися ядерні боєголовки.

Відповідна інфраструктура була створена в 1969 році в населених пунктах Темплево Любуського воєводства, Бжезніца-Колонія Великопольського воєводства та Поборськ Західнопоморського воєводства на заході РП, інформує Onet.pl.

Як зазначив Кяршис, який працює на кафедрі археології Щецінського університету, виявити підземні бункери для зберігання ядерної зброї йому допоміг аналіз розсекречених знімків цієї місцевості із шпигунських супутників ЦРУ. Крім того, він додатково застосував лазерне авіаційне сканування місцевості, що останнім часом активно застосовується в археології.

Відтак, у радянських військових базах поряд з житловими будинками, дорогами, місцями для посадки гелікоптерів було виявлено невідомі раніше елементи: вогневі рубежі, які оточували усі три бази, сховища для автомобілів, які мали перевозити боєголовки, а також підземні бетонні склади для зберігання боєголовок. Досліднику вдалося встановити стежки пересування радянських солдатів під час патрулювання баз, замасковані спостережні пункти.

Дослідник встановив, що бази не охоронялися протиракетними комплексами, бо не виявлено характерних слідів від розміщення пускових установок.

Усі три бази було збудовано однаково, і поляки не мали до них доступу до початку 90-х років, коли радянські війська не було виведено з Польщі.

Читайте також: Затоплення "ядерної" шахти на Донбасі: Міноборони попереджає про небезпеку

Кяршис не має упевненості у тому, що в цих місцях зберігалася ядерна зброя. У бункерах не виявлено характерного у цій ситуації підвищеного радіаційного випромінювання. Вимірювання радіаційного фону не показало збільшення показників, що означає: боєголовок там не було, або на місці було організовано зразковий радіологічний захист.

Науковець планує опублікувати результати досліджень в 2019 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-