Затоплення

Затоплення "ядерної" шахти на Донбасі: Міноборони попереджає про небезпеку

Укрінформ
Затоплення окупаційною адміністрацією шахти "Юнком" під Єнакієвим, де в радянські часи проводився ядерний експеримент, є дуже небезпечним та може мати катастрофічні наслідки для регіону.

Про це заявив під час брифінгу в Києві начальник управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України Максим Комісаров.

"Як ви знаєте, в радянські часи на шахті проводився підземний ядерний вибух невеликої потужності, але все ж із викидом продуктів цього вибуху під землею. У випадку,  якщо цей об’єкт буде затоплений, то можливо, що цієї водою будуть змиті частини, які заражені наслідками ядерного вибуху, і вони можуть проникнути в грунтові води. Можна собі уявити, що буде далі — це дуже небезпечно", - сказав  полковник, коментуючи на прохання кореспондента Укрінформу ситуацію навколо шахти "Юнком".

Він наголосив, що питання потребує термінового  вирішення, однак в української сторони немає важелів впливу на окупаційну адміністрацію.

Читайте також: У Чорнобильській зоні випробували установку для очищення води від радіації

Як повідомлялося, нещодавно окупаційна адміністрація ОРДО анонсувала, що 14 квітня буде припинено відкачування води на шахті "Юний комунар" ("Юнком"), де в 1979 році був проведений "експериментальний" ядерний вибух. Окупанти заявили, що "мокра" консервація об'єкта "Кліваж" шахти "Юнком" нібито не призведе до забруднення і погіршення екології. Натомість українські спеціалісти попереджають, що в такому разі радіоактивні відходи разом з неконтрольованими підземними водами поступово вийдуть на поверхню з глибини 1000 м, і це точно загрожуватиме всім екологічною катастрофою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-