Виведення військ РФ із Придністров'я: Молдова проситиме допомоги у світу

Виведення військ РФ із Придністров'я: Молдова проситиме допомоги у світу

Укрінформ
Молдова планує в рамках 73-ї сесії Генасамблеї ООН організувати серію дебатів, щоб підвищити обізнаність країн світу про перебування на її території російських військ та озброєння Росії і в такий спосіб домогтися їх виведення.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив міністр закордонних справ Молдови Тудор Уляновскі.

"Конкретний план дій перебуває на фінальній стадії розробки всередині країни, але ідея і стратегія полягають у тому, щоб просувати це питання (виконання резолюції Генасамблеї ООН про виведення російських військ із Придністровського регіону. - Ред.) в структурах ООН, в рамках ОБСЄ, в діалогах з партнерами на двосторонньому рівні, щоб якомога більше країн підтримали позицію Молдови", - сказав Уляновскі.

Він подякував керівництву України за те, що наша країна була співавтором резолюції Генасамблеї ООН. На переконання Уляновскі, те, що резолюція була схвалена більшістю країн-членів ООН – дуже чіткий сигнал Росії, що міжнародне співтовариство підтримує Молдову і закликає РФ закінчити процес повного і безумовного виведення військ і озброєнь з її території.

Водночас, глава МЗС зауважив, що у Молдові розуміють, що резолюція – не панацея, оскільки вона не має санкційних механізмів. Однак він не погодився з тим, що це символічний документ.

"Це резолюція більше політична, але не символічна, як дехто говорять. Це дуже важливий документ, який є доповненням до Стамбульських угод 1999 року, під якими представники Росії поставили підпис, що РФ зобов'язується повністю і беззастережно вивести свої війська з території Молдови", - акцентував Уляновскі.

Читайте також: Ситуація в Придністров'ї далека від врегулювання - Уляновскі

Він також підкреслив, що дуже важливе не тільки повне, а й безумовне виведення військ.

"Деякі російські колеги кажуть, що війська можуть бути виведені після політичного врегулювання у Придністров'ї, але водночас – воно вже багато років блокується. Тому я думаю, коли на території Молдови не буде іноземних військ, це сприятиме знаходженню політичного врегулювання. Ми не повинні мати чужих військових, щоб вирішити політичне питання. Навпаки, потрібно прибрати військових і замінити нинішню військову миротворчу силу міжнародною цивільною миротворчою операцією", - наголосив глава МЗС Молдови.

Як повідомлялося, Генеральна асамблея ООН 22 червня прийняла резолюцію про виведення російських військ із Придністровського регіону. Україна заявляла про свою готовність надати коридор для їх виведення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-