Ситуація в Придністров'ї далека від врегулювання - Уляновскі

Ситуація в Придністров'ї далека від врегулювання - Уляновскі

Укрінформ
Реальна ситуація у Придністров'ї далека від остаточного політичного врегулювання конфлікту, яке можливе лише на базі закону 2005 року про спеціальний статус Придністровського регіону в рамках незалежної Молдови.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив міністр закордонних справ Молдови Тудор Уляновскі.

"Реальна ситуація, на мою думку, далека від остаточного політичного врегулювання цього конфлікту. На жаль, ми не бачимо бажання з боку Тирасполя і Москви йти назустріч політичному врегулюванню придністровського конфлікту на базі принципу територіальної цілісності Молдови та прийнятого у 2005 році закону про спеціальний статус Придністровського регіону в рамках незалежної Молдови. Я впевнений, що це єдиний можливий варіант", - сказав Уляновскі.

Читайте також: Молдова зацікавлена у розширенні спільного з Україною контролю на кордоні - глава МЗС

Він зауважив, що переговори щодо політичного врегулювання придністровського конфлікту просуваються повільно, але уряд Молдови не хоче, щоб через відсутність прогресу в цьому питанні потерпало населення Придністровського регіону Молдови, тому паралельно з політичними переговорами у форматі "5+2" просуває так звані заходи із зміцнення довіри.

"Вони орієнтовані на вирішення конкретних проблем населення, яке живе в Придністров'ї, і зближення двох берегів Дністра. По-перше, ми відкрили міст через Дністер. По-друге – нещодавно прийнято, на мою думку, історичне рішення про видачу нейтральних автомобільних номерів для машин, зареєстрованих у Придністров'ї. Якщо не помиляюся, 9 жовтня це рішення набуде чинності і дозволить брати участь у міжнародному автотрафіку. Третій елемент – визнання дипломів, виданих навчальними закладами Придністров'я. Завдяки цьому їхні випускники зможуть навчатися в університетах Євросоюзу і потім просувати європейські цінності в придністровському регіоні", - зазначив глава МЗС Молдови.

Уляновскі акцентував, що це не компроміс, а конкретні дії, які заохочують участь населення Придністров'я у всіх національних проектах – освітніх, інфраструктурних, економічних тощо.

"Ми не хочемо ізолювати населення. Це процес зближення, а де-факто – реінтеграції", - переконаний Уляновскі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-